Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane

Dziś jest dzień placka ziemniaczanego dlatego postanowiłam podać wam przepis na moje placki ziemniaczane z bułką tartą zamiast mąki. Moja rodzinka uwielbia placki ziemniaczane a zwłaszcza mąż kiedy zrobię takie mega chrupiące. Tak więc Agnieszka szybko dziś wstała i ręcznie ziemniaków na tarkowała aby rodzinka się zajadała pysznymi plackami ziemniaczanymi. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym przy plackach nie pokombinowała

składniki:

2,300 kg ziemniaków,
60 g szczypioru,
2 jajka,
3 czubate łyżki bułki tartej,
100 g cebuli,
1 łyżka soli,
1 łyżeczka płaska pieprzu czarnego,
2 łyżki śmietany 18 %,
olej do smażenia

wykonanie:

Przygotować ziemniaki, obrać je i dokładnie umyć osuszyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub użyć robota ( ja osobiście wolę placki tarte ręcznie ). Do startych ziemniaków dodać całe jajka, śmietanę, pokrojony drobno szczypior, cebulę pokrojoną w kostkę, suchą bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników


Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu dużego palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu, zapewniam że ta wersja placków nie wciąga w siebie dużo oleju


Usmażone placki są bardzo chrupiące i smaczne. Można je zajadać kto z czym lubi u nas w domu uwielbiamy z cukrem oraz kwaśną śmietana. Można również zrobić do takich placków gulasz, każdy robi według swego uznania kto z czym lubi. Placki są tak syte że najadłam się czteroma sztukami

Komentarze

Popularne posty