Placki ziemniaczane
Dziś jest dzień placka ziemniaczanego dlatego postanowiłam podać wam przepis na moje placki ziemniaczane z bułką tartą zamiast mąki. Moja rodzinka uwielbia placki ziemniaczane a zwłaszcza mąż kiedy zrobię takie mega chrupiące. Tak więc Agnieszka szybko dziś wstała i ręcznie ziemniaków na tarkowała aby rodzinka się zajadała pysznymi plackami ziemniaczanymi. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym przy plackach nie pokombinowała
składniki:
wykonanie:
Przygotować ziemniaki, obrać je i dokładnie umyć osuszyć z nadmiaru wody. Następnie zetrzeć na tarce do ziemniaków lub użyć robota ( ja osobiście wolę placki tarte ręcznie ). Do startych ziemniaków dodać całe jajka, śmietanę, pokrojony drobno szczypior, cebulę pokrojoną w kostkę, suchą bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich dodanych składników
Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane wtedy na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać go i nakładać po dwie łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu dużego palnika z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu, zapewniam że ta wersja placków nie wciąga w siebie dużo oleju
Usmażone placki są bardzo chrupiące i smaczne. Można je zajadać kto z czym lubi u nas w domu uwielbiamy z cukrem oraz kwaśną śmietana. Można również zrobić do takich placków gulasz, każdy robi według swego uznania kto z czym lubi. Placki są tak syte że najadłam się czteroma sztukami
Komentarze
Prześlij komentarz