Pierogi z białym pasztetem wieprzowym
Co sądzicie o pierogach z pasztetem ? Moim zdaniem nie tylko mogą być z mięsem czy ruskie kombinacji jest wiele wystarczy tylko wyobraźnia. Nie zawsze człowieka stać na bogate jedzenie, za to wczoraj kupiłam tani pasztet biały wieprzowy i postanowiłam z niego zrobić pierogi, a że uwielbiam robić pierogi to dla mnie żadne wyzwanie. Tak naprawdę to wystarczą chęci i miłość do gotowania. Tak więc zamiast się rozpisywać podzielę się z wami na mięciutkie ciasto pierogowe oraz farsz na każdą kieszeń
składniki na ciasto pierogowe:
farsz z pasztetu:
wykonanie:
Przygotować cebulę obrać ją i pokroić w drobną kostkę. Na patelnie wlać olej dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć ja na rumiano. Następnie przygotować pasztet lub pasztetową pokroić w mniejsze kawałki dodać usmażona gorącą cebulę i dokładnie ugnieść widelcem do połączenia się pasztetu z cebulą tak aby była jednolita masa
Jak już mamy przygotowany farsz do pierogów, wtedy przygotowujemy ciasto. Do miski wsypać mąkę, wsypać sól i wlać mocno ciepłą wodę przegotowaną, szybkim ruchem łyżki wymieszać całość aby mąka się nie sparzyła. Następnie dokładnie wyrobić ręką lub robotem jeśli ktoś posiada. Do wyrobionego ciasta wlać olej
Gdy do wyrobionego ciasta wlejemy olej, wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały dodany olej ( ciasto jest bardzo mięciutkie i elastyczne ). Wyrobione ciasto pozostawić pod przykrytą ściereczką aby odpoczęło. Jak już ciasto odpoczęło tak około 5-10 minut wtedy przekroić je na dwie części
Każdą z części położyć na stolnicy wysypanej mąką i rozwałkować na dowolną grubość ale nie za cienko, następnie za pomocą szklanki lub foremki wyciąć kółka. W między czasie robienia pierogów w garnku wstawić wodę lekko ją soląc. Jak już mamy wstawioną wodę przygotowywać pierogi, do ręki brać jedno z kółek lekko go rozciągnąć nałożyć solidną łyżeczkę farszu z pasztetu
Jak już nałożony został farsz na kółko zaczynamy zlepiać od środka kółka przez całość. Gotowe zlepione pierogi ułożyć na stolnicy najlepiej wysypanej mąką lub ściereczce. Zlepiając pierogi musimy poczekać aż woda osolona się zagotuje
Gdy mamy już pozlepiane z jednej części rozwałkowanego ciasta pierogi a woda się gotuję, wtedy do gotującej się wody wkładać pierogi ( ilość kto jaką chce ja wkładałam po 10 sztuk ). Od włożenia pierogów lekko zamieszać aby nie przykleiły się do dna garnka. Gdy wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i na wolnym ogniu pogotować jeszcze tak do 5 minut. Ugotowane pierogi wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody, układać na talerzu
Ugotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można podać z czym kto ma ochotę. Pierogi wyszły bardzo mięciutkie i z tym farszem bardzo smaczne, farszu nie trzeba solić ponieważ pasztet sam w sobie jest wystarczająco słony. Polecam serdecznie każdemu kto uwielbia pierogi, może to tani obiad ale naprawdę bardzo smaczny
Komentarze
Prześlij komentarz