Krupnik
Dziś jest już piątek weekendu początek. Te dni i miesiące lecą tak szybko że nie zdąży człowiek się obejrzeć a już kolejny dzień. Nie wiem jak wy ale mi ostatnio strasznie brakuje czasu na wszystko a i z sił jakoś opadam, nie wiem czy to pogoda tak na mnie działa czy po prostu jestem już wyczerpana tą sytuacją jaką teraz panuje a mowa o PANDEMII. Dziś moi bliscy zażyczyli sobie zupki więc Aga posłuchała i pyszny krupnik ugotowała
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa i pół litra wody następnie dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną w kółka, następnie wsypać suszoną włoszczyznę dodać ziela angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości mięsa wołowego oraz mięsa na kościach wieprzowych. Jak mięso jest już miękkie dodać przyprawę Doprawka lub inną ulubioną przyprawę z dodatkiem soli, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać kaszę. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy
Gdy ziemniaki i kaszą są już dość miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz pokrojony koper, zamieszać i lekko zagotować. W czasie gdy zupa się gotuję przygotować zupę w proszku, rozrobić ją w pół szklanki przegotowanej zimnej wody. Wlać przygotowaną zupę w proszku do gotującej się zupy i gotować na wolnym ogniu przez pięć minut
W międzyczasie gotowania się zupy dodać kostki Maggi, doprawić według swego smaku przyprawą którą lubimy, zagotować jeszcze przez chwilę i zdjąć z ognia
Ugotowaną zupę zwłaszcza krupnik można jeść z nasoloną wcześniej cebulą ( czyli bierzemy krążek cebuli i zagryzamy ją łyżką zupy, nie wiem jak państwu to wytłumaczyć fachowo). Dodając zupy w proszku ( ale tylko sprawdzonych firm tak jak u mnie Winiary) zupy nabierają treściwszego smaku, jeśli ktoś tak nie gotował to zapewniam że jeśli się zdecydujecie na ten krok będziecie mega zachwyceni
Komentarze
Prześlij komentarz