Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z tartym brokułem

Dziś sobie pokombinowałam z zupką, nie zrobiłam tradycyjnej lecz trochę inaczej ale to już podam w opisie. Myślę że tak przygotowaną zupę zjedzą nawet niejadki. Moim zdaniem dzień bez gotowanego dania jest dniem straconym, człowiek inaczej funkcjonuje gdy zje gorący posiłek a zwłaszcza zupę. Wiem to po sobie jeśli nie mam gotowanego to czegoś mi brakuje i nawet kanapka tego nie zastąpi. Być może się mylę jeśli tak to mnie poprawcie

składniki:

2 kości schabowe około 500 g,
6 - 8 ziemniaków,
1 brokuł 500 g,
1 marchew 200 g,
5 ziarenek ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 śmietana 30 % 200 g,
1 łyżka liści selera i pora,
2 łyżki natki pietruszki,
1 łyżka ziarenek smaku


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte kości schabowe oraz marchew pokrojoną kto jak lubi. Gotować do miękkości mięsa na kościach ( może nie ma mięsa za wiele ale cała frajda jest w ogryzaniu kości mój mąż uwielbia, po za tym chodzi o to aby był smak ). Jak już na kościach jest mięso miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę ( ziemniaki dodajemy ile kto lubi w zupie ja wolę gęstą ), oraz liście pora i selera, ziela angielskie oraz liść laurowy można również dodać od razu ziarenka smaku lub inną przyprawę z solą

W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje, na tarce jarzynowej zetrzeć brokuł pozbawiając go nogi czyli zetrzeć sam kwiat brokuł. Gdy ziemniaki w wywarze są już dość miękkie dodać starty brokuł i gotować na średnim ogniu, w trakcie gotowania dodać natkę pietruszki. Jak już brokuł jest miękki doprawić jeszcze zupę według siebie, zalać śmietaną, zagotować i zdjąć z ognia



Zupa wyszła bardzo smaczna polecam każdemu kto zmaga się z brokułem i go nie lubi. Przed podaniem można posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Podejrzewam że kto raz ugotuje taka zupę po prostu się w niej zakocha, można również ugotować bez śmietany jeśli ktoś nie lubi


Komentarze

Popularne posty