Reklama

Wyszukaj przepis

Szybkie gofry z ciasta francuskiego

Tak sobie siedziałam i na szybko gofry wymyślałam, miały być ciasteczka z kremem ale jak na złość skończyły się jajka i mleko. Ale nie byłabym sobą gdybym dla bliskich nie wymyśliła coś na osłodę dnia. Pewnie już znacie ten sposób ale przysięgam wymyśliłam to cudo na poczekaniu, rodzinka szczęśliwa a dla mnie to najważniejsze

składniki:

2 ciasta francuskie ( każde po 300 g ),
1 słoik powideł śliwkowych lub dowolnego dżemu,
GOFROWNICA

wykonanie:

Przygotować gotowe ciasto francuskie, przekroić je wzdłuż na dwa paski po 12,5 centymetra oraz w poprzek na trzy paski po 13,5 centymetra. W sumie z jednego ciasta wychodzi sześć kwadratów

Gdy mamy już przygotowane kwadraty z obu ciast, rozgrzać GOFROWNICĘ, położyć kwadrat ciasta i piec do ładnego zarumienienia. Moje piekły się dwie minuty ale każda GOFROWNICA jest inna. Upieczone gofry studzić na kratce


Upieczone i wystudzone na kratce gofry podałam z powidłami śliwkowymi. Wyszły bardzo smaczne i chrupiące. Można podawać z czym macie ochotę. Takie gofry to szybkie rozwiązanie deserku dla dzieci i nie tylko. Może to nic specjalnego ale zawsze coś nowego


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty