Schabowy z chrzanem
Witam was serdecznie w tą piękną słoneczną i jesienną niedzielę. Chciałabym was zainspirować smacznym niedzielnym obiadem a mianowicie kotletem schabowym z chrzanem. Pomysł ten podał mi Jarek z Niemiec mojego męża siostrzeniec, tak mi posmakował taki schabowy że teraz jak robię to sobie osobno bo rodzinka woli tradycyjne. Ale to dużo zależy od gustu
składniki:
wykonanie:
Przygotować schab wieprzowy, pokroić go na plastry dwu centymetrowe ( mi wyszło 11 plastrów ). Jak już mamy pokrojone plastry każdy osobno ubić tłuczkiem do kotletów, posolić i posypać pieprzem czarnym z obu stron, układając na talerzu
Ubity kawałek schabu ( w zależności kto w rodzinie chce ) posmarować chrzanem z obu stron. W międzyczasie jajka roztrzepać widelcem ze szczypta soli lub przyprawą np. Doprawka, przygotować również bułkę tarta. Nasmarowany kawałek schabu w chrzanie zanurzyć w jajku następnie dociskając kotlet obtoczyć go w bułce tartej
Na patelnię położyć kostkę smalcu, roztopić ją. Następnie układać przygotowane kotlety i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dokładać smalcu w trakcie smażenia ponieważ będzie się odklejała panierka )
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem z kotletów oraz surówką z cebulą, kiszona kapustą z olejem oraz dodatkiem pieprzu czarnego i cukru. Takie kotlety smakują znakomicie ale jeśli ktoś nie lubi może smażyć tradycyjne lub takie jakie lubi
Komentarze
Prześlij komentarz