Przepyszne ciasto ze śliwkami
W czasie gotowania dzisiejszego obiadu pomyślałam nad ciastem i oto jest, miałam śliwki a że szkoda wyrzucić bo rodzinka się przejadła, więc poczyniłam ciasto i nie żałuję ponieważ wyszło bardzo smaczne. Po za tym jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, wystarcza tylko chęci i miłość do pieczenia. A to nie chwaląc się ostatnio fajnie mi wychodzi. Dobrze już wiecie że nie mam zawodu kucharza ani cukiernika, szkołę ukończoną mam krawiecką ale wolę o wiele bardziej gotować czy piec niż szyć, no cóż z wiekiem człowiekowi zmienia się sposób myślenia i zainteresowania
składniki:
dodatkowo:
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość dokładnie zmiksować na pulchną masę na tak zwany KOGEL-MOGEL
Gdy mamy już dokładnie zmiksowane jajka z cukrem wtedy wsypać mąkę, dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz wlać olej i również całość zmiksować do połączenia się wszystkich składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 31/24 wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię ciasta. Następnie przygotować śliwki umyć je i wydrylować. Przekrojone na pół śliwki poukładać skórą w stronę ciasta. Na każdą połówkę śliwki nasypać po pół łyżeczki suchej dowolnej galaretki
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 45-50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem. Oddzielić od papieru i pokroić
Takie ciasto świetnie nadaje się do poobiedniej kawy jak również na różnego rodzaju imprezy. Jest bardzo smaczne i nie za słodkie. Polecam każdemu kto uwielbia śliwki. Ciasto sprawdza się z każdym owocem
Komentarze
Prześlij komentarz