Placki ziemniaczano - marchewkowe
Lubicie placki ziemniaczane a nie lubicie ich trzeć ? Podam wam dobre rozwiązanie na szybszy sposób tarkowania ziemniaków na placki. A przepis którym się z wami podzielę jest dobrym rozwiązaniem z marchewką taki kamuflaż przed dziećmi które nie lubią marchewki. Mam przykład na mojej córce nie lubi marchwi a placki zajadała ze smakiem aż miło było patrzeć
składniki:
wykonanie:
Przygotować ziemniaki obrać je, tak samo postąpić z marchwią i cebulą. Jak już mamy obrane wszystko wtedy dokładnie umyć i odlać wodę. Gdy już mamy wszystko obrane i umyte, zetrzeć na tarce jarzynowej drobnej
Do startych ziemniaków, marchwi i cebuli wbić całe jajka, wsypać sól oraz pieprz i mąkę dodać również śmietanę. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się ze sobą wszystkich składników
Jak już mamy przygotowaną masę na placki. Na dużą patelnię wlać olej, rozgrzać go. Nakładać kopiastą łyżkę masy ziemniaczanej, wyrównać ją ( polecam na wierzch wlać sok powstały z tartych ziemniaków który jest w masie ). Tak przygotowane placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu
Usmażone placki podawać ze swoim ulubionym dodatkiem, np. sosem pieczarkowym czy z gulaszem u nas tradycyjnie jak w domu rodzinnym z cukrem i śmietaną. Miała być u mnie babka ziemniaczana ale w domu przegłosowali woleli placki. Składniki są na większą rodzinę jeśli u kogoś jest mniejsza wystarczy zmniejszyć ilość podanych składników. Czas podany razem z tarciem ziemniaków
Komentarze
Prześlij komentarz