Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana
Witam was serdecznie w sobotę, to że zemnie dobry kombinator kulinarny to wy już to wiecie. Dlatego dziś polecam super zupkę kalafiorową przygotowaną inaczej niż tradycyjnie. Mam nadzieję że przepis przypadnie wam do gustu, o wiele szybciej się gotuje. Jak już też dobrze wiecie u mnie w kuchni jest przewaga zup ponieważ mąż za zupami przepada i bardziej się najada niż drugim daniem
składniki:
wykonanie:
Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać porcje z kaczki, indyka i kurczaka ( wszystkiego razem kilogram ), następnie wkroić dowolnie marchew i korzeń pietruszki. Całość gotować do miękkości mięs. Gdy mięsa są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami dodać liście selera i pora oraz ziela angielskie i liście laurowe, wsypać również przyprawę z dodatkiem soli i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków
W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować kalafior, oczyścić go z liści i głąbów następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać starty na tarce jarzynowej kalafior i pogotować go do miękkości na małym ogniu
Jak zupa z kalafiorem się gotuje na wolnym ogniu wtedy śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli, cukrem oraz wywarem z gotującej się zupy. Dodać natkę pietruszki pokrojoną drobno i zalać przygotowana śmietaną gotującą się zupę od razu zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną zupę można jeść z kromką chleba można również dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zupa kalafiorowa ugotowana w ten sposób bardzo dobrze smakuje, jeśli ktoś nie lubi śmietany nie ma konieczności jej dodawania
Komentarze
Prześlij komentarz