Gołąbki z ziemniakami tartymi
Hej hej co powiecie na gołąbki z ziemniakami ? Zawsze to coś innego niż tradycyjne z ryżem i mięsem. Powiem wam że robiąc je myślałam że wyjdzie coś beznadziejnego ale po przygotowaniu i spróbowaniu zostałam zaskoczona i to niesamowicie. Jest przy nich trochę pracy nie powiem że nie ale efekt końcowy wielkie zaskoczenie
składniki:
wykonanie:
Tak jak pisałam w poście z kapustą kiszoną, miałam tak dużą kapustę że oddzieliłam od niej delikatnie liście. Następnie wodę z dodatkiem soli i octu zagotowałam, następnie zmniejszyłam ogień i parzyłam przygotowane liście kapusty. Już sparzone układać w misce i pozostawić do ostygnięcia
W czasie gdy liście kapusty stygną, przygotować farsz ziemniaczany. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Starte ziemniaki przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru soku który powstał w trakcie tarcia ziemniaków
W czasie gdy ziemniaki ociekają z soku, na patelnię wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć ją na rumiany kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek i całość podsmażyć na rumiano, odstawić z ognia do ostygnięcia
Do miski większej przełożyć ocieknięte z soku ziemniaki, wbić całe jajko, posolić dodać pieprz czarny, kaszę manną oraz wystudzoną cebulę z boczkiem oraz czosnek pokrojony w drobną kostkę. Całość dokładnie wymieszać nawet za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą, można jeszcze doprawić według swego smaku dla mnie było akurat
Jak już mamy wymieszaną masę ziemniaczaną wtedy na dno dużego garnka wyłożyć liście kapusty oczywiście wycinając twardą część z brzegu kapusty. Przygotować liść kapusty również wycinając z niego twardą część i nałożyć około dwie łyżki farszu ziemniaczanego odciskając sok
Gdy mamy już nałożony farsz ziemniaczany wtedy ciasno zwijać liść ( ja miałam tak wielkie liście że dzieliłam jednego na dwa ). Boki wciskać w środek ( wtedy nie wypada farsz ). Zrobione gołąbki ciasno ułożyć w garnku, gdy już ułożone i skończył się farsz ziemniaczany ułożyć resztę liści na wierzch przy gołąbkach
Do ułożonych ciasno gołąbków przygotować zalewę czyli wodę przegotowaną z ziarenkami smaku lub Vegetą, zalać gołąbki na równo. Wstawić na ogień zagotować od czasu zagotowania zmniejszyć na najmniejszy gaz i gotować przez godzinę do czasu aż wierzchnie liście będą mięciutkie
Gołąbki wyszły bardzo smaczne według mnie smak babki ziemniaczanej z dodatkiem kapusty ugotowanej na słodko. Nie wiem czy wam się spodoba przepis mi te gołąbki przypadły do gustu choć tradycyjne są o wiele smaczniejsze
Komentarze
Prześlij komentarz