Reklama

Wyszukaj przepis

Zwykłe ciasto z malinami i kruszonką

Wczoraj w nocy tak siedziałam i sobie ciasto upiekłam, nic specjalnego zwykła babka przepis mam od szwagra dodałam tylko maliny i kruszonkę i ciasto wyszło bardzo smaczne. Akurat to ciasto nadaje się do każdego dodanego owocu, zawsze wychodzi nie ma w nim nigdy zakalca no chyba że przesadzicie z owocami

składniki na ciasto:

6 jajek,
3 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki cukru kryształ,
1,5 szklanki oleju,
szczypta soli,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka aromatu migdałowego.

dodatkowo:

1,5 szklanki malin ogrodowych.

kruszonka:

2 łyżki miękkiego masła,
5 łyżek cukru kryształ,
10 łyżek mąki pszennej

wykonanie:

Do miski wbić całe jajka i wsypać cukier i szczyptę soli. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na pulchną jednolitą masę. Dobrze zmiksowana masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany

Gdy mamy ubita masę jajeczną wsypać do niej mąkę, proszek do pieczenia, aromat dowolny oraz olej. Również całość zmiksować do połączenia się ze sobą wszystkich składników, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany


Gotową zmiksowaną masę na ciasto przelać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą. Ułożyć maliny nie za gęsto lub inne owoce. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał


W czasie gdy piekarnik się nagrzewa przygotować kruszonkę do miski po cieście dodać miękkie masło, cukier oraz mąkę i rękoma połączyć składniki tak aby była konsystencja piasku grubszego. Przygotowana kruszonką posypać wierzch ciasta czyli na maliny



Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i ciasto pozostawić przez pięć minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć na wierzch i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już całkiem wystygnie posypać cukrem pudrem


Ciasto oddzielić od papieru do pieczenia i przekroić. Zapewniam że nie ma zakalca ciasto bardzo ładnie się upiekło i jest gotowe do spożycia. Jeśli ktoś uwielbia takie ciasta babkowe to serdecznie polecam mój przepis


Takie ciasto idealnie nadaje się do gorącej kawy, gorącego mleka lub kakao. Bardzo fajnie smakuje a już dodany aromat migdałowy który kocham to smak dla mojego podniebienia. Dodane maliny świetnie komponują się z tym ciastem, niby ciasto zwykłe a jednak niezwykłe



Komentarze

Popularne posty