Wątroba wieprzowa z cebulką w sosie własnym
Witam was serdecznie w niedzielę jak to u Polaków zazwyczaj rosół i schabowy, a ja jak zwykle inaczej niż inni. W domu zachcieli wątroby a że wszyscy uwielbiamy to ją przygotowałam w sosie własnym i rodzinka była zachwycona obiad zniknął w mgnieniu oka. Może i jestem inna niż wszyscy ale jak ja to mówię nie jestem wszyscy jestem sobą i tylko sobą i gotuję to na co mamy ochotę
składniki:
wykonanie:
Przygotować wątrobę, pokroić ją w paski tak po około dwa dwa i pół centymetra, najlepiej będzie o ile dacie radę powycinać żyłki. Następnie wątrobę umyć i położyć na durszlaku aby ociekła z wody. Jak już wątroba ociekła każdy kawałek brać do woreczka foliowego i ubić go młotkiem do kotletów, ułożyć na talerzu
Jak mamy już przygotowaną całą wątrobę, w miseczce z przygotowaną mąką obtoczyć wątrobę z obu stron. Na patelni rozgrzać lekko olej, wlać go tyle aby zakrył dno patelni. Położyć wątrobę obtoczoną w mące i na małym ogniu smażyć z obu stron lekko ją przypalając
Do garnka wlać szklankę letniej wody, ułożyć usmażoną wątrobę dodać warzywa suszone, ziela angielskie oraz liście laurowe. Następnie na tłuszczu po smażonej wątrobie usmażyć cebulę pokrojoną w piórka i również dodać do wątroby ( tłuszczu nie wlewać do wątroby ). Dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając do czasu aż powstanie sos widoczny na zdjęciu. Wątrobę posolić na sam koniec wtedy nie będzie twarda
Tak przygotowana wątrobę podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz grzybki które sama robiłam opieńki z cebulką w sosie pomidorowym. Obiad jest szybki w przygotowaniu a jeszcze szybciej znika. Sos wyszedł bardzo smaczny mało co go spróbowałam bo mi zjedli u mnie był tylko na wątrobie
Pyszne jedzonko 😋
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję wyszła przepysznie i wcale nie wygląda jak jeden opisał że jak g..no na talerzu prawda.
Usuń