Tilapia w jajku i bułce
Dziś piątek ale nie specjalnie zrobiłam rybę tylko dlatego że miałam na nią ochotę. Powiem wam coś czego na pewno się nie spodziewacie, na grupie kulinarnej jedna z dziewczyn napisała mi po co wstawiam rybę która jest trująca, wyśmiałam ją i jej powiedziałam " dziewczyno a od kiedy to w sklepie rybnym sprzedają trujące ryby kiedy ona jest oczyszczona i zamrożona ? " A ona na to że przekonam się już niedługo że umrę, dobre sobie bo jakoś tą akurat rybę jadamy bardzo często i moje już nastoletnie dzieci jadły ją jeszcze jak były małe i jakoś żyjemy do dziś dnia. Więc jaki z tego morał trująca ryba daje długowieczność ha ha
składniki:
850 g mrożonej ryby tilapii,5 jajek,
sól,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą,
bułka tarta,
olej do smażenia
wykonanie:
Rybę tilapia najlepiej na noc wyjąć z woreczka i położyć na durszlak aby w spokoju się odmroziła a i przy okazji osuszyła. Gdy już jest ładnie odmrożona i sucha tak z 10 minut przed smażeniem do obiadu każdy kawałek ryby nasolić z obu stron nie za dużo soli tak w sam raz aby było można zjeść
Jak ryba już przeszła solą, jajka roztrzepać widelcem z przyprawą z dodatkiem soli. Na patelnię wlać olej aby zakrył dno patelni rozgrzać go na małym ogniu. Rybę zanurzyć w roztrzepanym jajku następnie dość obficie w bułce tartej i znowu w jajku
Tak przygotowaną rybę ( każdy kawałek przygotowywać tuż przed smażeniem ). Na rozgrzany olej układać porcję przygotowanych ryb i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( czym mniejszy ogień tym lepiej usmaży się ryba i nie będzie się rozpadać, nie dolewać oleju w trakcie smażenia )
Tak usmażoną rybkę podałam z młodymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem, odrobiną tłuszczu ze smażonej ryby oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulką i olejem do smaku dodałam cukier. Ryba bardzo dobrze się smaży panierka nie odchodzi podczas smażenia. Nawet gdy rybę przełamałam widać dokładnie jak ładnie ryba trzyma się panierki jajka z bułką. Najszybszy obiad jaki można zrobić z braku czasu lub jeśli najdzie nas ochota na rybkę
Komentarze
Prześlij komentarz