Ryba panga w panierce z płatków kukurydzianych
Może znacie już ten sposób na przepyszną rybę w panierce z płatków kukurydzianych, jeśli nie z miłą chęcią podzielę się z wami przepisem. Obiad jest gotowy dosłownie w piętnaście minut. Ciekawa jestem czy znowu ktoś mi napisze że ryba jest trująca, jeżeli tak uważacie to kupujcie inne ryby jeśli was stać bo mnie nie koniecznie ale tego nie ukrywam że obiady robię z tego co mam i na co mnie stać
składniki:
850 g ryby PANGA,3 małe jajka,
1 szklanka płatków kukurydzianych ( szklanka pojemność 210 ml ),
3 łyżki bułki tartej,
sól,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą,
olej do smażenia
wykonanie:
Przygotować rybę najlepiej dzień wcześniej wyjąć ją z zamrażarki aby na spokojnie odmarzła. Tuż przed przygotowaniem obiadu rybę pokroić na porcję, umyć ją i osuszyć na durszlaku lub za pomocą ręcznika kuchennego, posolić z obu stron tuż przed smażeniem nie wcześniej
W międzyczasie gdy ryba czeka już na smażenie przygotować panierkę. Płatki kukurydziane rozgnieść ręką na drobniejsze kawałki, wsypać bułkę tartą i całość wymieszać do połączenia się w jedną całość
Jajka całe roztrzepać widelcem dodając do nich sól lub ulubioną przyprawę z solą. Do roztrzepanych jajek wkładać kawałki nasolonej ryby dokładnie zamoczyć całą rybę, następnie obtoczyć w przygotowanej panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej
Jak już mamy przygotowany pierwszy kawałek ryby, na patelnie wlać olej troszkę więcej niż aby zakryć dno patelni, rozgrzać go na średnim ogniu. Na rozgrzany tłuszcz układać przygotowane kawałki ryby w panierce i smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Czym mniejszy ogień tym lepiej bo wtedy panierka się nie przypala a ryba nie rozpada się
Tak usmażoną rybkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem okraszone tłuszczem z ryby oraz surówka z cebulą i czerwoną kapustą z olejem. Taki obiad to szybkie rozwiązanie dla zapracowanych mam lub jeśli nie mamy natchnienia na gotowanie, ja taki obiad nazywam obiadem dla leniwców
Komentarze
Prześlij komentarz