Potrawka jednogarnkowa z makaronem
Zalega wam w lodówce biała kiełbasa i nie macie pomysłu co z nią zrobić ? Podam wam świetne moim zdaniem rozwiązanie które dziś wymyśliłam i upichciłam, rodzinka zadowolona i solidnie najedzona. Jak to moja mama zawsze mi mówi " dzieciaku z niczego zrobisz coś trzeba mieć tylko chęci ". I tu przyznam jej świętą rację nie miałam pomysłu na obiad a że w lodówce leżała biała kiełbasa to sobie myślę, myślę i wpadł mi pomysł do głowy na zrobienie potrawki. Dodałam co miałam tylko mięso z karkówki szybko poleciałam i kupowałam
składniki:
wykonanie:
Z kiełbasy białej surowej zdjąć skórkę, do miski przełożyć mięso z kiełbasy, wsypać przyprawy czyli : paprykę czerwoną słodką w proszku, czosnek granulowany, suszony lubczyk oraz przyprawę do mięsa. Wszystko razem ugniatając widelcem połączyć ze sobą
Do przygotowanego mięsa z kiełbasy dodać zmielone mięso z karkówki i za pomocą rąk dokładnie wymieszać aby mięso z kiełbasy połączyło się z karkówką zmieloną, dodać do smaku pół łyżeczki soli
Jak już mamy przygotowane mięsa. Na patelnię dużą wlać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć do czasu zeszklenia się cebuli, następnie dodać startą na tarce jarzynowej marchew i również podsmażyć do czasu aż marchew lekko zmięknie. Do podsmażonej cebuli z marchwią dodać przygotowane wcześniej z przyprawami mięso, podsmażyć je do czasu wyparowania z mięsa wody
Gdy mięso już jest już dość podsmażone i wyparowała z niego woda, przełożyć mięso usmażone do większego garnka. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski kolorową paprykę i chwilę całość podsmażyć. W czasie smażenia się mięsa z papryką wlać początkowo jedną szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem
Gdy w czasie duszenia mięso i papryka są już mięciutkie wsypać makaron ( można makaron też wcześniej ugotować i dodać odlany z wody będzie szybciej ). Dodając surowy makaron dodać pozostałe dwie szklanki wody i również dusić pod przykryciem co raz mieszając aby się nie przypaliło do miękkości makaronu
Jak już makaron w potrawce z mięsa jest dość miękki dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki i jeszcze chwilę cały czas mieszając podsmażyć. Gotową potrawkę zdjąć z ognia i danie jest gotowe do spożycia. Jeśli komuś przeszkadza skórka z papryki można ją wyciągnąć podczas duszenia się potrawy
Tak przygotowana potrawka świetnie nadaje się do spożycia na gorąco jak również na zimno. Jest bardzo sycąca. Jeśli raz taka zrobicie będziecie często wracać do takiego przepisu. U mnie domownicy tak polubili to danie że proszą aby im częściej je przygotowywać
Komentarze
Prześlij komentarz