Plastry schabu w sosie
Witajcie dziś niedziela a u mnie jak zwykle inny obiad niż u każdego, ale taka już jestem jestem jem na co mam ochotę. Po za tym jakoś nam nie podchodzi żeby co niedziela jeść schabowego robimy go wtedy kiedy najdzie nas ochota. Jak to mówią w każdej rodzinie jedzą co mają i na co ich stać. Tak więc dziś podam wam przepis na schab w sosie tak jak ja robię
składniki:
wykonanie:
Przygotować schab wieprzowy pokroić go w plastry po około 2,5 - 3 cm. Następnie lekko zbić tłuczkiem do kotletów. Każdy kawałek ubity ( mi wyszło sześć plastrów ) ułożyć w misce
Ubite jak schabowe i ułożone w misce plastry posypać przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym, wlać olej i dokładnie wetrzeć przyprawy z olejem w plastry mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby mięso przeszło natartymi przyprawami
Jak plastry mięsa odstały swój czas w przyprawach przełożyć je na sucha patelnię i na średnim ogniu obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Gdy mamy już po smażone plastry schabu, wtedy do dużej patelni lub garnka wlać dwie szklanki wody dodać suszone warzywa oraz przyprawę z solą. Ułożyć wszystkie plastry schabu i dusić je pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa, w czasie duszenia wkroić natkę pietruszki lub dodać mrożoną
W czasie duszenia się schabu, śmietanę z mąką i gorącym wywarem z mięsa rozprowadzić tak aby nie było grudek z mąki. Powinno być rozprowadzone na jednolitą masę
Gdy mamy już przygotowaną śmietanę z mąką a plastry schabu są dość miękkie wtedy wlać przygotowaną śmietanę i całość zagotować na dużym ogniu do powstania średnio gęstego sosu. Można jeszcze doprawić według swego smaku przyprawą z solą
Przygotowane plastry schabu w sosie podałam z ziemniakami polanymi tym właśnie sosem oraz surówka z cebuli i ogórka kiszonego z pieprzem czarnym i olejem. Moim zdaniem można zjeść również dobry obiad ze schabu wykluczając schabowego. Jeśli się ze mną zgadzacie zapraszam do skorzystania z mego przepisu
Komentarze
Prześlij komentarz