Reklama

Wyszukaj przepis

Pasta jajeczna

Nie wiem jak wy ale my strasznie uwielbiamy pasty swojej roboty a zwłaszcza jajeczną i to ze swoich jajek od kurek które biegają gdzie mają ochotę. Pastę jajeczną  lubią duzi oraz mali i kanapki szybko znikają nawet szybciej niż się je przygotuje. Jeśli również lubicie pastę jajeczną po której przepis zapraszam zawsze identycznie robiła nam mama, smak tej pasty czuje do dziś

składniki:

6 jajek,
0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki miękkiego masła,
3 czubate łyżki majonezu o smaku smażonej cebulki lub zwykłego ( u mnie Majonez Kętrzyński ),
szczypta na łyżeczce pieprzu czarnego,
1 pęczek szczypiorku.

wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, zalać zimna wodą, następnie obrać ze skorupek. Do salaterki pokroić drobno umyty szczypiorek, posolić i za pomocą ręki ściskać go aby zmiękł. W międzyczasie przygotować majonez ja używam tylko https://www.facebook.com/majonez.ketrzynski/ dla mnie i mojej rodziny to nr jeden


Gdy mamy już pokrojony szczypior i zmiękczony za sprawą soli wtedy jajka obrane zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać pieprz, wymieszać. Do wymieszanych jajek dodać miękkie masło oraz majonez i całość dokładnie wymieszać uciskając widelcem do połączenia się wszystkich składników



Taka pasta nadaje się idealnie do śniadania czy na kolację. Gdy dodamy masła do pasty wtedy nie trzeba smarować kanapek masłem, zawsze tak mama nam tłumaczyła i oszczędność była. A jak już wiecie z moich opisów nie zawsze na wszystko mnie stać ale jedzenie zawsze wymyślę i przygotuje dobre


Komentarze

Popularne posty