Pasta jajeczna
Nie wiem jak wy ale my strasznie uwielbiamy pasty swojej roboty a zwłaszcza jajeczną i to ze swoich jajek od kurek które biegają gdzie mają ochotę. Pastę jajeczną lubią duzi oraz mali i kanapki szybko znikają nawet szybciej niż się je przygotuje. Jeśli również lubicie pastę jajeczną po której przepis zapraszam zawsze identycznie robiła nam mama, smak tej pasty czuje do dziś
składniki:
6 jajek,0,5 łyżeczki soli,
2 łyżki miękkiego masła,
3 czubate łyżki majonezu o smaku smażonej cebulki lub zwykłego ( u mnie Majonez Kętrzyński ),
szczypta na łyżeczce pieprzu czarnego,
1 pęczek szczypiorku.
wykonanie:
Gdy mamy już pokrojony szczypior i zmiękczony za sprawą soli wtedy jajka obrane zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać pieprz, wymieszać. Do wymieszanych jajek dodać miękkie masło oraz majonez i całość dokładnie wymieszać uciskając widelcem do połączenia się wszystkich składników
Taka pasta nadaje się idealnie do śniadania czy na kolację. Gdy dodamy masła do pasty wtedy nie trzeba smarować kanapek masłem, zawsze tak mama nam tłumaczyła i oszczędność była. A jak już wiecie z moich opisów nie zawsze na wszystko mnie stać ale jedzenie zawsze wymyślę i przygotuje dobre
Komentarze
Prześlij komentarz