Krupnik na żeberkach
Dziś u mnie skromny obiadek ale za to pyszna zupka krupnik na żeberkach. Możecie się śmiać uwielbiam krupnik a już dawno nie miałam, tak za mną chodził że musiałam go ugotować. A że jestem fanką zup i mój mąż też dlatego dziś tylko zupka, z dwóch dań nie robię obiadów bo nie ma komu jeść a wyrzucać nie będę nie lubię marnować jedzenia
składniki:
500 g żeberek wieprzowych,6 - 8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),
1 marchew 100 g,
4 korzenie pietruszki 150 g ( mam swoje ),
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
4 plastry korzenia selera,
1,5 łyżki liścia pora,
2 łyżki świeżego kopru,
2 łyżki natki pietruszki,
5 łyżek kaszy jęczmiennej drobnej,
1 łyżka przyprawy ulubionej z solą
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte i pokrojone na części żeberka, marchew pokrojona dowolnie, pokroić na plastry korzeń selera, korzeń pietruszki można dodać w całości. Gotować na średnim ogniu do miękkości żeberek i warzyw, w międzyczasie gdy wywar się gotuje a żeberka są już prawie miękkie dodać suszoną włoszczyznę oraz ziela angielskie i liście laurowe
Gdy już żeberka są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę i doprawić do smaku przyprawą z solą. Całość gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy, w czasie gotowania się zupy dodać liście pora pokrojone drobniej
Na sam koniec gdy ziemniaki i kasza są już wystarczająco miękkie wkroić świeży koper oraz świeżą natkę pietruszki. Całość zamieszać i zagotować na wolnym ogniu, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą którą lubimy z solą. Gotową zupę zdjąć z ognia
Taką zupę czyli krupnik u nas zazwyczaj jada się z cebulą nasoloną osobno ( wtedy bierze się krążek nasolonej cebuli do buzi i zajada się krupnikiem bardzo dobrze takie połączenie smakuje ). Krupnik można przed podaniem posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym
Komentarze
Prześlij komentarz