Kotlet z łopatki w majonezie z musztardą
Przedstawię wam dziś przepis na pyszny kotlet z łopatki który dziś wymyśliłam, rodzinie bardzo smakował zdziwili się. OCH co tu dużo mówić można tanio a dobrze zjeść i do tego dobrze się najeść. mam nadzieję że spodoba wam się ten przepis jest nie drogi i bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy łopatka i kilka składników. Nie będę tu się rozpisywać lecz podam wam przepis jak wykonać
składniki:
wykonanie:
Przygotowaną łopatkę pokroić w plastry jak na kotlety. Następnie jak już przygotowane mięso wtedy ubijamy tłuczkiem do kotletów jak najcieniej ( ja zawsze ubijam przez folię wtedy równomiernie się ubijają
Jak już mamy ubite mięsko przełożyć je do miski dodać majonez, musztardę, pieprz czarny świeżo zmielony oraz sól i paprykę. Dokładnie za pomocą rąk wymieszać do połączenia się składników i odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło przygotowaną pastą majonezową
Jak już mięso w paście majonezowej odstało swój czas, wtedy jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem szczypty soli. W roztrzepanym jajku zanurzyć przygotowanego kotleta następnie dość obficie obsypać bułką tartą.
Przygotowane w jajku i tartej bułce kotlety układać na rozgrzanym wcześniej oleju i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie mocno odklejać się panierka )
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z buraczka z cebulką. Panierka lekko się odkleja podczas jedzenia kotleta ale to w niczym nie przeszkadza, ważne że wyszło smacznie a kotlet miękki i soczysty
Komentarze
Prześlij komentarz