Flaczki z grzybów opieniek
Witajcie mamy teraz sezon grzybowy, co powiecie na to aby skosztować coś innego niż sos, czy zupę grzybową ? Chętnie podzielę się z wami przepisem na flaczki, zawsze gdy był czas zbioru grzybów mama przyrządzała nam takie pyszne i szybkie w przygotowaniu flaczki. Moim zdanie zawsze to coś innego do zjedzenia, choć fakt że dzieciom grzybów się nie daje no ale dzieciom można przygotować coś innego
składniki:
wykonanie:
Przygotować grzyby najlepiej dzień wcześniej, oczyścić same kapelusze bez nóżek i ugotować ( ja gotuję zawsze dwa razy grzyby po 20 minut, są tacy że pytają dlaczego gotuję dwa razy ? już wyjaśniam wyniosłam to z domu i nie zmieniam zasad gotowania grzybów ). Jak mamy już ugotowane grzyby i ostudzone, pokroić je w paseczki
Gdy mamy już przygotowane grzyby do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte porcje rosołowe oraz startą na tarce jarzynowej marchew, dodać również ziela i liście. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso jest już miękkie wyjąć je z wywaru, wsypać przygotowane grzyby oraz suszoną włoszczyznę, jeśli grzyby w czasie obgotowywania solimy wtedy nie dodajemy soli do wywaru. Całość pogotować jakieś dwadzieścia minut
Gdy flaki z grzybów gotowały się swój wyznaczony czas przygotować przyprawę do flaków i wsypać ją do flaków z grzybów ( ja dałam dwie bo lubię dość ostre ale jeśli ktoś woli łagodne to polecam wsypać jedną przyprawę ). Flaki grzybowe chwilę pogotować na wolnym ogniu
Pod koniec całego gotowania wsypać łyżeczkę cukru dla lepszego smaku oraz wsypać pokrojoną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilę do miękkości natki, w międzyczasie gotowania doprawić według swego smaku solą ( ja nie musiałam bo przesoliłam grzyby podczas ich obgotowywania ). Zdjąć z ognia.
Flaki z grzybów opieniek są fajne kleiste i sycące choć grzyby nie mają żadnych wartości spożywczych to za sprawą porcji rosołowych smakowały jak rosół z dodatkiem grzybów. Moje flaczki z grzybów jedliśmy z bułką
Komentarze
Prześlij komentarz