Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo - koperkowym
Dziś z przyjaciółką zrobiłyśmy pyszny obiadek, nawet jej mąż który jest kucharzem bardzo go pochwalił, dlatego postanowiłam się z wami podzielić przepisem. Zechcecie to skorzystacie jeśli nie to wasza decyzja ja na nikogo nie narzucam że ktoś musi. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, wystarczy mięso, przyprawy i duża patelnia, a obiad to już ocenią wasi bliscy czy znajomi
składniki:
wykonanie:
Do przygotowanego mięsa z ćwiartek czyli pokrojonego w części i oczyszczonego wsypać przyprawy wlać olej i dokładnie wymieszać. odstawić na dziesięć minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso
Przygotowane mięso w przyprawach przełożyć wraz z zawartością do wysokiej patelni, skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoty kolor
Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki z kurczaka, wtedy wlać do nich szklankę wody, wsypać szczyptę swojskich suszonych warzyw, ziela angielskie ze cztery sztuki oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do ich miękkości. Pod koniec duszenia ćwiartek dodać natkę pietruszki i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem
W czasie gdy ćwiartki jeszcze się duszą śmietanę rozrobić z mąką aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę wlać do duszących się ćwiartek, szybkim ruchem zamieszać i zagotować do powstania sosu, wyłączyć gaz i odstawić
Gdy mamy już zdjęte ćwiartki z sosem z ognia wtedy dodać suszony koper i dokładnie zamieszać do połączenia się sosu z koprem
Przygotowane ćwiartki w sosie podałam z ziemniakami polanymi sosem oraz mizeria z ogórków. Mięso wyszło bardzo smaczne soczyste i kruche. Taki obiad świetnie nadaje się dla rodziny jak również w moim przypadku dla przyjaciół którzy mnie odwiedzili
Komentarze
Prześlij komentarz