Ciasto " Puchaty cielaczek "
składniki:
5 jajek,1,5 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),
3/4 szklanki oleju,
1,5 szklanki mąki,
4 łyżki z górką mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka kakao
wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek ( dopilnować aby żółtko nie dostało się do białek ). Do miski dodać same białka ubić je mikserem na najwyższych obrotach, następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru i zmiksować na sztywną pianę ( dobrze ubita piana jest wtedy gdy lśni i nie spływa z łapek miksera )
Do dobrze ubitej piany z białek dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Jak już mamy zmiksowane białka z żółtkami małym strumieniem wlewać olej i miksować do połączenia się masy białkowej z żółtkami i olejem
Jak już wcześniejsze składniki mamy dobrze połączone, wsypać obie mąki oraz proszek do pieczenia i również dokładnie zmiksować do połączenia się masy jajecznej z mąkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i także zmiksować całość
Przygotowane ciasto większą część przelać do blaszki32/25 wyłożonej papierem do pieczenia. A do mniejszej części dodać kakao i dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek z kakao lub kakao przesiać przez sito. Na białe ciasto kłaść po trzy łyżki ciasta kakaowego tak aby były kropki jak u biedronki
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 45 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka ( moje ciasto się lekko przypiekło dlatego polecam z dziesięć minut przed końcem pieczenia przykryć folią aluminiową ). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić w blaszce
Gdy już ciasto trochę przestygło, wyjąć razem z papierem na ręcznik papierowy do całkowitego ostygnięcia. Jak już ostygnie posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Oddzielić ciasto od papieru. Bardzo ładnie odchodzi nic się nie przykleja ani nie przystaje
Ciasto idealnie nadaje się do kawy jak również na święta czy dla spodziewających się gości. Jest tak pulchne że rozpływa się w ustach. Jego puszystość jest wyczuwalna w ręku podczas spożywania, przepis uważam za bardzo prosty wykonają go nawet starsze dzieci jedynie rodzic może pomóc w ubiciu piany. Serdecznie polecam
Komentarze
Prześlij komentarz