Ciasteczka francuskie " Bananowe wiatraczki "
składniki:
1 ciasto francuskie 300 g,0,5 słoika powideł śliwkowych 150 g,
2,5 sztuki banana ( jeśli mniejsze jak duże to dwa ),
1 jajko,
3 łyżeczki cukru
wykonanie:
Przygotować gotowe ciasto francuskie, wzdłuż przeciąć na trzy paski po osiem i pół centymetra oraz w poprzek po osiem i pół centymetra na pięć pasków wyjdzie razem piętnaście równych kwadracików
Jak już mamy pocięte ciasto na równe kwadraciki wtedy każdy z osobna kwadracik ponacinać z dwóch przeciwnych stron. Nałożyć na środek po pół łyżeczki powideł śliwkowych i rozsmarować po całym środku. Następnie obrane i pokrojone w kółka banany ułożyć na powidłach tak po cztery, pięć kółeczek banana
Gdy mamy nałożone już powidła śliwkowe raz kółeczka banana ( jeśli ktoś nie lubi bananów można dać inny owoc ). Wtedy sklejamy dwie cienkie części nacięte, następnie przeciwne części bez nacięcia, ładnie formując tak zwany wiatraczek
Tak uformowane i przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać widelcem razem z cukrem. Ułożone ciasteczka posmarować obficie roztrzepanym jajkiem. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni aby się rozgrzał
Jak mamy już ukończone smarowanie ciasteczek a piekarnik się rozgrzał. Wstawić gotowe ciasteczka i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasteczek. Gdy już się upieką wyłączyć piekarnik i pozostawić je w zamkniętym przez trzy minuty. Następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną przełożyć na talerz
Tak przygotowane ciasteczka świetnie nadają się do popołudniowej kawy jak również na przykład dla dzieci na imprezę szkolną lub przedszkolną. Można do takich ciasteczek dać co się tylko zamarzy mi chodziło bardziej o to aby pokazać wam kształt jak je zrobić
Komentarze
Prześlij komentarz