Zakręcone ciasteczka z twarogiem i śliwką
U mnie dziś dzień twarogowy, zrobiłam dwa dania z udziałem twarogu. Jeśli ktoś lubi szybkie prace w wypiekach polecam ciasteczka twarogowe ze śliwką z ciasta francuskiego, nie ma nic lepszego do kawy jak takie ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a wykonanie zajmie nam nie więcej niż 15 minut, podejrzewam że zrobią je nawet dzieci z małą pomocą rodzica
składniki:
1 ciasto francuskie 300 g,250 g twarogu półtłustego,
4 śliwki,
1 małe jajko,
4 łyżki cukru,
2 łyżki śmietany 18 %.
wykonanie:
Gotowe ciasto francuskie pokroić w poprzek na cztery równe paski i wzdłuż na dwa równe paski wyjdzie osiem kwadratów
Każdy z kwadratów przeciąć boki około jednego cm tak aby w środku pozostał mały prostokąt. W między czasie rozrobić twaróg, kostkę twarogu przełożyć do miski dodać cukier. Następnie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się składników
Na przygotowany prostokącik nałożyć sporą łyżeczkę twarogu, na twaróg położyć umytą i osuszoną jedną połówkę śliwki skórką ku górze
Gdy już mamy położony twaróg i śliwkę wtedy każdy z wyciętych boków nakładać na śliwkę i sklejać ze sobą wychodzą takie jakby zakręcone ciasteczka
Jak już mamy przygotowane wszystkie ciasteczka, roztrzepać jajko widelcem. Ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować dość obficie wszystkie ciasteczka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec25-30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia
Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i studzić razem z papierem na kratce. Po ostudzeniu przełożyć na talerz. Porcja jest z jednego ciasta jeśli ktoś potrzebuje więcej wystarczy zwiększyć składniki. Z podanych składników wyszło mi osiem ciastek
Takie ciastka świetnie nadają się na przyjęcie jak i dla domowników. Są bardzo syte wystarczy zjeść jedno i wystarcza. Jeśli ktoś nie lubi twarogu i śliwek można dać inny owoc lub zrobić np. z marmoladą
Komentarze
Prześlij komentarz