Sałatka ogórkowa z chili
Uwielbiam ten okres kiedy w słoiki można zapakować lato aby zimą skorzystać z zapasów. Sałatkę taką już robiłam lecz co roku ją modyfikuję i dodaję za każdym razem inny składnik. Sałatka jest bardzo smaczna dla koneserów ostrych rzeczy. Nie wiem jak wy ale ja strasznie lubię robić weki różnego rodzaju, a i w zimę mam satysfakcję z tego gdy ktoś spróbuje moich weków i mówi że są pyszne
składniki:
5 kg małych ogórków,7 łyżek soli,
1 łyżka chili,
1 czubata łyżka papryki wędzonej w proszku,
4 duże ząbki czosnku,
20 łyżek oleju,
2 szklanki octu 10 %,
1 kg cukru kryształ
wykonanie:
Ogórki z ogrodu lub kupne dokładnie umyć w zimnej wodzie. Jak już mamy umyte wszystkie ogórki wtedy podczas krojenia w cienkie plastry (odcinać końcówki i wyrzucić ). Całe pięć kilo ogórków skroić w cienkie plasterki i posolić wymieszać i pozostawić na 6 godzin, Po upływie tego czasu odlać wodę z ogórków
Gdy odlejemy już wodę z ogórków dodać chyli, paprykę wędzoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Olej wlać do garnka zagotować, gorący wlać do ogórków z przyprawami i dokładnie całość wymieszać
Jak już mamy wymieszane ogórki z paprykami i czosnkiem. W osobnym garnku zagotować ocet z cukrem cały czas mieszając aby cukier nie przystał do dna. Ugotowany gorący ocet z cukrem wlać do ogórków z paprykami i czosnkiem, dokładnie wymieszać i pozostawić na dwanaście godzin
Tutaj dwa ostatnie zdjęcia przedstawiają pozostawioną sałatkę z przyprawami oraz cukrem i octem po sześciu godzinach oraz drugie zdjęcie już po dwunastu godzinach
Po określonym czasie czyli po dwunastu godzinach sałatkę przełożyć razem z sokiem do słoików i szczelnie zakręcić nie pasteryzować. Wstawić do piwnicy lub zaciemnionego miejsca
Takie sałatki idealnie nadają się jako dodatek do obiadu jak również jako dodatek do kanapek. Moja rodzina bardzo lubi takie sałatki a zwłaszcza te z chili. Z tego przepisu wyszło mi 20 słoiczków widocznych na zdjęciu
Komentarze
Prześlij komentarz