Przedramię indycze w sosie cebulowym
Dziś obiadek wymyślony w ostatniej chwili, nie mogłam się zdecydować co ugotować. Więc zrobiłam przedramię indycze do tego ziemniaczki i ogórki po mojemu które mnie nauczyła moja była teściowa, jestem jej bardzo wdzięczna za te ogórki jedne z najpyszniejszych jakie jadłam. Chodzi mi o to że w formie surówki nie ma lepszych ogórków
składniki:
5 sztuk przedramion indyka,1,5 młodej cebuli,
2 czubate łyżki śmietany 18 %,
1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
1 łyżka mąki pszennej,
4,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
2 łyżki oleju.
wykonanie:
Do miski włożyć umyte i osuszone przedramienia indyka, obsypać przyprawą do kurczaka, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do wchłonięcia przyprawy w mięso. Odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy
Gdy mięso w przyprawie odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor
Jak już mamy ładnie obsmażone mięso z każdej strony, wlać cztery szklanki przegotowanej zimnej wody, dodać suszoną włoszczyznę, przyprawić do smaku przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania dwóch szklanek wody. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić do wyparowania wody tak aby zostało jedna szklanka
W czasie gdy mięso z cebulą się udusiło i zostało pół szklanki wody, śmietanę rozprowadzić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania fajnego sosu, można według swego smaku jeszcze doprawić przyprawą z solą
Tak przygotowane przedramienia w sosie cebulowym podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem cebulowym oraz moja cudowna surówka z ogórka. Czyli ogórki zetrę na tarce jarzynowej dodaję odrobinę soli, wymieszam, następnie dodaję cukier i ocet do smaku wymieszam na koniec dodaję śmietanę pyszotka. A do obiadu podałam zimną maślankę prosto z lodówki
Komentarze
Prześlij komentarz