Pierś z kurczaka moczona w coli
Nie macie pomysłu na obiad ? Znudził wam się tradycyjny kotlet z piersi kurczaka ? Podam wam dziś przepis jaki sobie wymyśliłam podczas przygotowania obiadu miałam więcej opcji ale jednak przystałam przy tej i powiem wam szczerze że w ogóle nie żałuję. Kotlet wyszedł bardzo smaczny dobrze że akurat miałam colę to mogłam pokombinować, myślałam że to będzie niewypał a jednak udało się to był strzał w dziesiątkę
składniki:
1 pierś z kurczaka 500 g,1 szklanka coli ( szklanka pojemność 200 ml ),
2 duże jajka,
bułka tarta,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
olej do smażenia
wykonanie:
Przygotować pierś z kurczaka ( dla większej ilości osób podwoić składniki ), Przekroić je wzdłuż na dwie części. Przekrojone zalać colą i odstawić na dwadzieścia minut aby przeszły colą, całe zanurzyć w coli
Gdy piersi odstały już swój czas w coli, przelać je przez durszlak aby ociekły z nadmiaru coli. Następnie każdy kawałek utłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe ( ja biorę przez folię ponieważ moczone w koli są bardzo kruche ). Ubite ułożyć na talerzu
Jak już mamy ubite kotlety przygotować bułkę, jajka roztrzepać widelcem razem z przyprawą z solą lub solą i pieprzem. Przygotowane kotlety zamoczyć w roztrzepanym jajku następnie w bułce
Na patelnię wlać olej tyle aby zakrył dno dużej patelni, rozgrzać go. Na rozgrzany olej układać przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotletów ponieważ panierka zacznie się odklejać od mięsa )
Moje wymyślone kotleciki podałam z ziemniakami prosto z działki czyli swojskimi okraszonymi tłuszczem z kotletów oraz moja ukochaną sałatą masłową zrobioną ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno. Kotlety wyszły z wierzchu bardzo chrupiące a w środku kruche i bardzo smaczne. Są o wiele syte niż tradycyjne
Komentarze
Prześlij komentarz