Majonez z mleka
Jak wam mija ta upalna niedziela ? Podam wam dziś przepis z mleka na majonez, dla mnie podała go moja siostra która mieszka w Hiszpanii tam robią taki majonez bo jest bardziej zdrowszy i fit niż z żółtek. Nie wiem czy wam się on spodoba mi bardzo on smakuje, jest delikatny jak chmurka a do tego smak niebo w gębie. Gdy siostra powiedziała mi o majonezie z mleka nie byłam przekonana myślę " przecież to nie może się udać " a jednak i wyszedł bardzo smaczny. U nich takiego majonezu używa się do słonych krewetek ja zaś użyłam do jajek na twardo
składniki:
1 szklanka mleka 3,2 % ( szklanka pojemność 210 ml ),1,5 szklanki oleju,
1 do 1,5 łyżki octu,
szczypta soli,
szczypta pieprzu czarnego,
0,5 łyżeczki cukru
wykonanie:
Do wysokiego naczynia może być jak w moim przypadku z miarką, wlać mleko, dodać ocet najlepiej łyżkę ale jeśli ktoś woli bardziej wyrazisty smak dodać więcej, następnie wlać olej i całość zmiksować za pomocą BLENDERA
Jak już majonez zacznie ładnie gęstnieć wsypać sól, cukier oraz pieprz ( można te składniki pominąć dla bardziej FIT ja dodałam według swego smaku ). Całość nadal miksować BLENDEREM aż będzie dość gęste. Jeśli ktoś chce bardziej gęsty niż jest można dodać jeszcze oleju dla mnie ta konsystencja jaką zrobiłam jest w sam raz
Gotowy majonez przełożyć do słoiczków, mi wyszedł ten co na zdjęciu oraz drugi po powidłach 300 g. Słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce, nie wiem jak długo może stać w lodówce ponieważ pierwszy raz w życiu go robiłam ale podejrzewam że do trzech dni maksymalnie no chyba że zje się go od razu
Tak przygotowany majonez świetnie nadaje się do jajek ugotowanych na twardo jak również do innych ulubionych dodatków jest o wiele zdrowszy niż z żółtek. Jeśli ktoś nie uznaje octu można spróbować użyć cytryny
Super 🤩 muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńPierwszy raz się spotykam z takim majonezem.
OdpowiedzUsuńZrobię z ciekawości :)
Polecam serdecznie ten przepis dała mi siostra mieszkająca w Hiszpanii
Usuń