Reklama

Wyszukaj przepis

Blok kakaowy z bakaliami

Tak dzień za dniem jakoś mija wiecznie człowiek siedzi w garach jakby nie miał co innego do roboty no ale co poradzić jak człowiek kocha gotowanie. Są tacy co nienawidzą gotować wolą kupić gotowce twierdząc że to taniej wyjdzie i mniej roboty. Ja jestem innego zdania wolę gotować i piec choć wiem co jem jeśli sama to przygotowuję. Jestem z zawodu krawcową ale to już wiecie lecz moja pasja do gotowania powstała już wtedy gdy byłam dzieckiem, mama zawsze mnie szukała a ja na śmietnikach brałam puszki i gotowałam zupki, i tak powstała moja miłość do kucharzenia

składniki:

200 g czarnych herbatników PETIT BEURRE,
10 sztuk jasnych herbatników PETIT BEURRE,
0,5 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
5 czubatych łyżek kakao,
1 szklanka cukru,
200 g mieszanki studenckiej,
3 szklanki mleka w proszku,
1 margaryna Kasia

wykonanie:

Do sporego garnka wlać wodę, wsypać cukier, kakao, oraz dodać margarynę. Całość zagotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się margaryny, zdjąć z ognia i ostudzić co jakiś czas zamieszać aby szybciej stygło, nie musi być zimne lecz lekko ciepłe tak aby można było dotknąć ręką w razie potrzeby wymieszania z herbatnikami i bakaliami

Herbatniki pokruszyć rękoma aby były kawałki. Jak już masa jest letnia wsypać mleko w proszku, dodać pokruszone herbatniki oraz całą mieszankę studencką. Całość wymieszać łyżką ale najlepiej rękoma żeby wszystko się połączyło w jednolitą całość


Gdy już mamy wymieszaną masę z herbatnikami, całą przełożyć do dowolnej foremki ( ja nałożyłam do foremki na pasztety wyciąga się z takiej idealnie ). Przełożoną masę można lekko za pomocą mokrych rąk wyrównać górę. Pozostawić na około 2 godziny w lodówce ale najlepiej na całą noc


Po upływie czasu gdy blok już ładnie zastygł wyjąć go z foremki na deskę i pokroić w dowolne kawałki. Taki blok to wspomnienie z dzieciństwa tylko kiedyś mama robiła nam z mleka w proszku dla cielaków przeznaczone, ale pamiętam smak tego mleka do dziś


Taki ulepszony blok świetnie będzie się nadawał dla dzieci na imprezę jak również jako dodatek do kawy dla dorosłych a nawet jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bardzo ładnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje znikał dosłownie w mgnieniu oka


Komentarze

Popularne posty