Sernik na zimno "Kolorowy królewicz"
Wiecie co dziś w głowie powstał mi pomysł na kolorowy sernik na zimno, sama go wymyśliłam i nazwa również powstała z mojej głowy. Jak pomyślałam tak od razu go wykonałam robiłam na szybko a i tak wyszedł piękny bardzo mi się podoba choć nie lubię się przechwalać ale bardzo chętnie podzielę się z wami przepisem. Nie jest tu nic skomplikowanego jedynie rozpuszczenie galaretek i oczekiwanie aż zastygną zwłaszcza te do twarogu
składniki:
2 opakowania biszkoptów każde 150 g,5 sztuk kolorowych dowolnych galaretek,
1 kg twarogu owocowego w wiaderku dowolnego.
dodatkowo:
2 banany lub inne owocewykonanie:
Przygotować galaretki. Trzy kolory jakie kto chce każdy z nich rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej wody ( szklanka pojemność 210 ml ), ostudzić i wstawić do lodówki wtedy szybciej stężeją ( muszą być zimne aby wstawić do lodówki ). Jedną zależy od smaku twarogu rozpuścić w szklance przegotowanej wody i ostatnią czyli na wierzch kolor również dowolny rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody ( ja proponuję na wierzch wziąć 2 galaretki i rozpuścić je w 3 szklankach wody ponieważ jedna trochę mało ale to w niczym nie przeszkadza )
Gdy galaretki stygną przygotować biszkopty. Wyłożyć dno blaszki lub wysokiego naczynia z ARCOROC biszkoptami oraz boki wychodzi tak około 1,5 opakowania na dno
Jak już mamy wyłożone biszkopty w blaszce lub naczyniu żaroodpornym przygotować twaróg u mnie akurat jest brzoskwiniowy. Przełożyć całość do wysokiej miski. Do wyłożonego twarogu wlać galaretkę według koloru i smaku serka ja wlałam pomarańczową rozpuszczoną w szklance wody oczywiście zimną. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się serka z galaretką
Dowolne kolory które były rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wstawione zimne do lodówki aby szybciej stężały, wyjąć i pokroić w dowolną kostkę. Pokrojoną galaretkę przełożyć do masy z twarogu i dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się masy twarogowej z galaretkami
Przygotowaną masę twarogową z galaretkami w kostkę wylać na wcześniej wyłożone w naczyniu biszkopty. Nakryć resztą pozostałych biszkoptów
Na wyłożoną warstwę biszkoptów wyłożyć pokrojone w kółka banany lub dowolne owoce na jakie kto ma ochotę. Całość zalać rozpuszczoną w 1,5 szklanki zimną galaretką ( lub jeśli ktoś chce na górze więcej galaretki to rozpuścić tak jak pisałam dwie galaretki w trzech szklankach wody ). Ja robiłam na szybko puki miałam pomysł i w niczym nie przeszkadza że jest mniej na górze galaretki. Po zrobieniu sernika wstawić go na 2 godziny do lodówki
Tak przygotowany sernik bardzo ładnie będzie się reprezentował na przyjęciu dla gości czy również dla domowników. Jest troszkę w nim pracy zwłaszcza przy rozpuszczaniu galaretek ale po za tym jest prosty w zrobieniu a smak powala na kolana. Serdecznie polecam myślę że zrobi on furorę wśród moich fanów
Komentarze
Prześlij komentarz