Schabowy z majonezem
Witajcie serdecznie co powiecie na fajny przepis, a mianowicie schabowego pysznego i soczystego. Takiego n pewno jeszcze nie jedliście no chyba że się mylę. Robiąc dziś schabowego zapytałam siostrę która przyjechała do mnie z Hiszpanii " chcesz spróbować innego schabowego niż tradycyjnego " ona stwierdziła a z czym mówię " zobaczysz ". Gdy je spróbowała to stwierdziła że teraz u siebie też będzie tak robiła i sprzeda mój pomysł u siebie w kraju
składniki:
5 plastrów schabu wieprzowego razem 900 g,sól,
pieprz,
4 łyżki majonezu,
bułka tarta,
4 małe jajka
wykonanie:
Każdy plaster około cm ukrojonego ze schabu wieprzowego włożyć do folii ( lepiej się ubija ponieważ nie chlapie mięsem po całej desce ). Ubić tłuczkiem do schabowych z obu stron
Na duży talerz nasypać trochę soli i pieprzu czarnego, układać zbite kotlety. Każdy z dwóch stron posypać sola i pieprzem. Następnie każdy osobno z dwóch stron posmarować dość obficie majonezem u mnie Majonez kętrzyński dla mnie najlepszy
Jajka całe roztrzepać widelcem dodając do nich pół łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta. Zanurzyć kotlet z majonezem w jajku następnie dokładnie obsypać z obu stron bułką tartą
Na patelnię wlać dość sporą ilość oleju, lekko go rozgrzać położyć przygotowany kotlet ( były tak duże że po mimo dużej patelni musiałam smażyć po jednym ). Kotlety smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Usmażone pyszne i soczyste kotlety podałam z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem z kotletów oraz sałata masłowa ze szczypiorkiem na słodko - kwaśno. Bardzo serdecznie polecam takie schabowe jeśli ktoś nie jadł moja rodzina i siostra byli zachwyceni smakiem
Komentarze
Prześlij komentarz