Placki na kefirze
Dziś mam leniwy dzień nic mi się nie chce robić , posprzątałam, poprałam a na gotowanie nie mam sił jest tak duszno że nie ma czym oddychać. Tak więc dziś zrobiłam placki na kefirze z jabłuszkami takie 'Ala racuszki, wyszły bardzo smaczne i bardzo puchate
składniki:
4 jajka,szczypta soli,
6 łyżek cukru,
3 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml),
2,5 szklanki kefiru naturalnego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 jabłko 200 g,
olej do smażenia
wykonanie:
Do miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli i cukier. Całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się jajek z cukrem
Jak już mamy zmiksowane jajka z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kefir i całość również zmiksować do połączenia się wszystkich składników ze sobą
Do zmiksowanej masy wkroić obrane jabłko w drobna kostkę (waga jabłka jest podana po obraniu i wydrążeniu środka). Całość wymieszać łyżką do połączenia się masy z jabłkami
Na patelnie wlać olej tak aby zakrył dno patelni rozgrzać go, nakładać po dwie łyżki ciasta z jabłkami i smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Placki pięknie rosną lecz w czasie stygnięcia lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza. (Nie dolewać oleju w czasie smażenia)
Usmażone placuszki ułożyć na talerzu. Nie wchłaniają zbyt dużo oleju. W czasie jedzenia nie jest wyczuwalny olej. Są fajne puchate choć w czasie gdy stygną lekko opadają ale to w niczym nie przeszkadza
Takie placuszki można podać z cukrem pudrem lub ulubionym sosem. Można je jeść na obiad lub jako przekąskę na kolację
Komentarze
Prześlij komentarz