Pierogi z jagodami
W końcu postanowiłam zrobić pierogi z jagodami które mąż nazbierał w lesie. Ciężko jest zbierać gdy jest się chorym na kręgosłup ja dwa lata temu jeszcze zbierałam w tym roku niestety już nie daję rady. Pierogi wyszły bardzo smaczne a zwłaszcza te jagody rewelacja
składniki na ciasto pierogowe :
5 szklanek mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),2 szklanki gotowanej gorącej wody,
szczypta soli,
3 - 4 łyżki oleju
farsz z jagód:
800 g jagód leśnych,2 kisiele malinowe 30 g,
5 czubatych łyżek cukru
wykonanie:
Przygotować jagody przyniesione prosto z lasu, oczyścić je umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z nadmiaru wody. Następnie wsypać cukier ( a tylko dlatego tak sporo ponieważ w tym roku są mocno kwaskowate ), wsypać dwa kisiele dowolne ( ja dałam malinowy ładnie się skomponował z jagodami ). Jagody z dodanym cukrem i kisielem dokładnie wymieszać do połączenia się całości
Gdy już mamy przygotowany farsz ( powiem wam że gdy dodaję kisiel do jagód wtedy farsz jagodowy nie wylewa się z pierogów ). Przygotować ciasto pierogowe, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i wlać gorącą wodę, szybkim ruchem łyżki wymieszać mąkę z wodą aby mąka się nie sparzyła. Do wyrobionego ręką ciasta ( uwaga jest mocno ciepłe ), wlać olej i dokładnie wyrobić do czasu wchłonięcia przez ciasto całego oleju. Ciasto jest mięciutkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło
Jak już ciasto odpoczęło podzielić je na trzy części. Jedną część położyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować podsypując mąką aby się nie kleiło na około 0,5 cm. Tak postąpić z każdym kawałkiem ciasta
Gdy już mamy rozwałkowany pierwszy kawałek ciasta, szklanką wycinać kółeczka ( ja poszłam na łatwiznę a i dlatego że jeśli do jagód to ta forma lepienia pierogów jak dla mnie najlepsza ponieważ wchodzi sporo farszu ). Na jedno z kółek nałożyć łyżkę farszu jagodowego
Jak już nałożyliśmy farsz jagodowy przykryć drugim kółeczkiem i zlepiać dokładnie palcami dookoła formując kwiatka. Farszu wchodzi tak dużo że pierogi są ładnie napełnione. Tak postępować z każdym kawałkiem ciasta
Do garnka wlać wodę lekko ją posolić i zagotować. Jak już się zagotuje wkładać przygotowane pierogi i od czasu wypłynięcia pierogów na wierzch gotować je na wolnym ogniu od 5-7 minut, pilnować aby się nie przykleiły do dna garnka i aby szybko się nie gotowały
Ugotowane pierogi wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody na talerz. Pierogi są tak mięciutkie że w czasie wyciągania są aż giętkie
Takie pierogi z jagodami u nas jadamy z cukrem obficie posypanym oraz kwaśną śmietaną. Z reszty jagód jakie mi pozostały z pierogów, do garnka wlałam wody wsypałam pozostałe jagody i dodałam jeden suchy kisiel ugotowałam z tego kisiel z całymi jagodami, świetnie nadaje się do pierogów jako dodatek do popicia
Komentarze
Prześlij komentarz