Ogórkowa
Dziś tak zachciało mi się ogórkowej że nie mogłam się oprzeć aby ją ugotować a tym bardziej że mam smaczne z tamtego roku twarde ogórki kiszone które robiłam na zimę w słoiki. Uwielbiam zupy każdego rodzaju a ogórkową to chyba każdy lubi no chyba że się mylę. Moja rodzinka a zwłaszcza mąż bardzo lubi gdy ugotuję zupę woli ją od drugich dań
składniki:
2 kości schabowe wieprzowe na zupę,1 marchew 200 g,
kawałek liści pora,
1 słoik ogórków 815 g,
1 szklanka soku z ogórków ( szklanka 210 ml ),
1 pęczek natki pietruszki 20 g,
1 gałązka mała liści selera,
kawałek korzenia selera,
1 łyżka cukru,
1 mała śmietana 18 %,
6 - 8 ziemniaków ( w zależności od wielkości i gęstości zupy ),
1 czubata łyżka masła,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 łyżka przyprawy z solą np. Vegeta
wykonanie:
Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte kości schabowe na zupę, marchew obraną i pokrojona dowolnie, seler korzeń pokrojony w plastry oraz por pokrojony drobniej. Całość gotować do miękkości mięsa na kościach na średnim ogniu. Gdy mięso na kościach jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawę z solą i gotować do miękkości ziemniaków
W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze mięsnym, na patelnię dać masło roztopić je i dodać ogórki starte na tarce jarzynowej, smażyć je tak długo aż wyparuje sok z ogórków
Jak w wywarze ziemniaki są już miękkie przełożyć usmażone ogórki i wkroić liście selera, dodając również ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy. Całość z ogórkami pogotować na małym ogniu z 15 minut.
Jak już zupa z ogórkami się pogotowała oznaczony czas, śmietanę rozprowadzić z wywarem gorącym od zupy oraz cukrem ( dodając cukier do śmietany nie zważy się śmietana w zupie ). Zalać zupę i szybkim ruchem zamieszać i zagotować
Na sam koniec gotowania się zupy wlać sok z ogórków ( można pominąć jeśli ktoś nie lubi kwaśnej ), wkroić drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawić przyprawą z solą według swego smaku. Zagotować i zdjąć z ognia
Zupa wyszła bardzo smaczna taka po prostu słodko - kwaśna, słodka za sprawą śmietany z cukrem lecz kwaśna za sprawą ogórków i soku. Do zupy przed podaniem można dodać drobno posiekany koper oraz wsypać pieprz czarny świeżo zmielony
Komentarze
Prześlij komentarz