Reklama

Wyszukaj przepis

Mielone z piersi gęsi z dodatkiem ryżu

Jak to przy poniedziałku u mnie nie ma z rosołu pomidorowej lecz zrobiłam mielone z piersi gęsi. A to tylko dlatego że nie lubimy kotletów schabowych z piersi bo są suche i zawsze z piersi gęsi czy kaczki robię mielone lub pasztety czy pieczenie z dodatkiem innych mięs. Dziś postanowiłam poeksperymentować a że z wczoraj został mi ryż postanowiłam dodać go do kotletów i powiem wam że to był dobry pomysł. A za sprawą tego że zawsze kotlety usmażone duszę wyszły mi super wilgotne w środku

składniki:

680 g piersi z gęsi wraz ze skórą,
2 małe ząbki czosnku,
0,5 średniej cebuli,
0,5 woreczka ugotowanego ryżu,
5 łyżek bułki tartej mielonej,
2 jajka,
1 łyżeczka przyprawy z solą,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
olej do smażenia,
bułka tarta do obtoczenia kotletów.

dodatkowo:

0,5 szklanki gotowanej zimnej wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżka suszonej włoszczyzny,
0,5 łyżeczki przyprawy z solą.

wykonanie: 

Przygotować pierś z gęsi mięso oddzielić od kości ( zważone jest już bez dodatku kości ). Następnie pokroić na mniejsze kawałki takie aby zmieściły się do otworu maszynki, mięso ma być ze skórą, przygotować także ryż ( u mnie został z wczorajszego obiadu )


Przygotowane pokrojone na mniejsze kawałki mięsa zmielić przez maszynkę o małych oczkach razem z ryżem, czosnkiem oraz cebulą. Dodać do zmielonego mięsa gęsiego ( oj jaka ze mnie gapa zapomniałam zrobić zdjęcia co dodałam ), a więc dodać jajka całe, przyprawę z solą w formie jarzynki, pieprz, bułkę tartą suchą. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą


Gdy już mamy wszystko dokładnie wyrobione, nabierać do ręki porcję mięsa mielonego z przyprawami i formować kotlety, obtoczyć dookoła w tartej bułce


Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni, rozgrzać go. Układać przygotowane i obtoczone w bułce tartej kotlety i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty - rumiany kolor


W czasie gdy smażymy ostatnią porcje kotletów, do garnka wlać pół szklanki wody dodać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą w formie jarzynki. Ułożyć usmażone kotlety i łyżkę tłuszczu z kotletów. Tak przygotowane kotlety dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około dziesięć aż dusząc się kotlety wchłoną prawie całą wodę minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu znalazły się na górze i na odwrót ( pilnować aby nie przystały do garnka )


Tak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami utłuczonymi z masłem prawdziwym i koperkiem, sosem który powstał z duszenia kotletów oraz wiosenna surówka z kapusty pekińskiej, ogórka, rzodkiewki i pomidora w śmietanie. Można z tego przepisu wykorzystać też inne mięso jeśli ktoś nie ma piersi gęsi czy kaczki



Komentarze

Popularne posty