Kotlety z kalafiora
Jestem ciekawa czy znajdą się osoby zgodne ze mną że nie musi być codziennie mięso aby dobrze zjeść ? Dziś wymyśliłam przepyszne kotlety z kalafiora choć pewnie już większości ludzi są one znane ja zrobiłam je pierwszy raz i nie żałuję zagoszczą u mnie na stałe. Wszystko robiłam sama bez sprawdzania w INTERNECIE jak je się robi. Obiad gotowy w zaledwie trzydzieści minut a efekt końcowy powala na kolana
składniki:
1 kg kalafiora ( po odjęciu głąba i liści 885 g ),3 małe jajka,
1 łyżka majonezu,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
0,5 łyżeczki soli,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
1 pęczek szczypiorku 25 g,
6 łyżek bułki tartej mielonej
wykonanie :
Do garnka ułożyć różyczki kalafiora zalać zimną wodą do pełna i wsypać łyżkę soli. Gdy kalafior się zagotuje pogotować go tylko 2 minuty, gorący kalafior przelać na durszlak aby ociekł z nadmiaru wody i ostygł. ( Ja go wczoraj przygotowałam a dziś szybciej obiadek miałam )
Wystudzony kalafior zetrzeć na tarce jarzynowej. Do startego kalafiora dodać jajka, sól, pieprz, majonez, szczypior pokrojony drobno, natkę pietruszki również pokrojoną oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić najlepiej ręką do połączenia się wszystkich składników z kalafiorem
Gdy mamy już wyrobioną masę kalafiorową ręce lekko zwilżyć nabrać dowolną ilość masy i formować kotlety. Uformowane obtoczyć w bułce tartej
Na patelnię wlać oleju tak aby zakrył dno patelni lekko go rozgrzać i ułożyć przygotowane kotlety. Smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na talerzu. Kotlety są idealne nie rozpadają się podczas smażenia i nie wchłaniają tłuszczu
Takie usmażone kotleciki to świetne rozwiązanie dla wegetarianów i nie tylko. Ja podałam moje z młodymi ziemniakami polanymi tłuszczem z kotletów oraz surówką z kapusty pekińskiej ze śmietaną do tego zimna prosto z lodówki maślanka. Kotlety tak przygotowane zjedzą nawet tacy którzy nie lubią kalafiora
Komentarze
Prześlij komentarz