Kluski " GUMISIE " z dziurką
Dziś na obiad zrobiłam kluski takie nietypowe bo gumowe ale właśnie takie najbardziej mi smakują rodzinka się śmiała że łyka się je jak ślimaka 😂 tak tak dokładnie podobnie bierze się mały kawałek i nawet przeżuwać nie trzeba 😂. Takie kluski jak pamiętam robił nam dziadek i zawsze chętnie do niego jeździliśmy i krzyczeliśmy dziadziu zrób nam " GUMISIE " i już dziadek wiedział o co nam chodzi
składniki:
1,200 kg ziemniaków,2 jajka,
2,5 szklanki mąki ziemniaczanej ( szklanka pojemność 210 ml )
wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, osuszyć, ostudzić . Gdy ziemniaki już się przestudziły i są lekko ciepłe przecisnąć je przez praskę lub zmielić maszynką. Do tych kluchów muszą być ziemniaki świeżo ugotowane nie mogą być z dnia poprzedniego
Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i wsypać mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrobić ręką do połączenia się ziemniaków z jajkami i mąką, uformować kulę. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy nie klei się do rąk
Jak już mamy wyrobione ciasto, w garnku wstawić wodę, posolić i poczekać aż się zagotuje. Gdy woda już się gotuje z gotowego ciasta odrywać mały kawałek i formować kuleczkę, przez środek palcem zrobić dziurkę
Uformowane kluski z dziurką wkładać na gotującą się wodę, gdy kluski się zagotują i wypłyną na wierzch zmniejszyć gaz i pogotować na wolnym ogniu około 5 minut. Kluski na talerz wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotowania
Takie kluski " GUMISIE " podałam z żeberkami w sosie oraz sałata lodowa ze szczypiorem w śmietanie. A sos robię tak : Żeberka posypać przyprawą do mięs wlać 3 łyżki oleju wymieszać i odstawić aby przyprawy weszły w mięso, następnie żeberka obsmażyć z dwóch stron na rumiany kolor, wlać 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa na żeberkach. Gdy mięso jest miękkie w pół szklanki wody rozrobić 1 czubatą łyżkę mąki pszennej oraz 2 łyżkami śmietany 18 %. Do żeberek wkroić koper doprawić do smaku przyprawą z solą i zalać przygotowaną śmietaną z mąką, zagotować do powstania sosu. Nie lubię kupnych sosów dlatego zawsze robię swój
Komentarze
Prześlij komentarz