Gulasz z wątroby wieprzowej
Dziś miały być pierogi z jagodami ale że przyjechała córka która jada tylko pierogi z mięsem tak więc zrobiłam gulasz z wątroby, pierwszy raz tak robiłam i powiem wam że wyszedł bardzo smaczny. Dzieci z obiadu zadowolone a to najważniejsze
składniki:
1,300 kg wątroby wieprzowej,3 szklanki wody,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
1 cebula 300 g,
5 czubatych łyżek mąki,
sól według swego smaku
wykonanie:
Przygotować wątrobę dobrze ją wymoczyć w zimnej wodzie, przełożyć na durszlak aby ociekła z wody. Gdy już dokładnie ocieknie wtedy pokroić ją w dowolną kostkę
Do Pokrojonej w kostkę wątroby wsypać mąkę i łyżką dokładnie wymieszać do połączenia się wątroby z mąką
Na dużą patelnię wlać oleju tyle aby tylko zakryć dno patelni, przełożyć na nią wątrobę wymieszaną z mąką i smażyć ją na średnim ogniu do zarumienienia nawet można lekko ją przypiec
Jak już mamy dobrze zarumienioną wątrobę wlać do niej pół szklanki przegotowanej wody oraz wsypać suszoną włoszczyznę podsmażyć. Następnie wlać dwie i pół szklanki przegotowanej wody oraz ziela angielskie i liście laurowe i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem
Jak wątroba ładnie się poddusiła dodać pokrojoną w pół piórka cebulę i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu cały czas mieszając aby się nie przypaliła do czasu aż zmięknie cebula. Na sam koniec posolić według swego smaku. Może nie wygląda ostatnie zdjęcie zachęcająco ale zapewniam że wyszła smaczna i miękka wątroba
Tak przygotowaną wątrobę podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz mizeria z ogórka ze śmietaną
Komentarze
Prześlij komentarz