Cukinia w cieście
Ach jak my uwielbiamy cukinię, możemy ją jeść w każdej postaci. Tą przygotowałam tak jak zawsze mama nam robiła gdy byliśmy mali. Nigdy nie zapomnę tego czasu gdy już urosły cukinie czy kabaczki wtedy biegliśmy do ogrodu przynosiliśmy cukinię i mówiliśmy "mamo zrób nam z cukinii bliny " a mama się śmiała i mówiła " to nie bliny a cukinia w cieście "
składniki:
1 młoda cukinia 700 g,sól,
1,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 jajka,
1 szklanka mleka,
olej do smażenia
Do miski wbić całe jajka, wsypać mąkę i wlać mleko można dodać szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem do połączenia się ze sobą wszystkich składników
Do gotowego wymieszanego ciasta wkładać krążki z cukinii z których odlaliśmy wodę. Na patelnię wlać oleju tak aby było zakryte dno patelni, ułożyć krążki z cukinii nasączone w cieście i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor
Taka usmażona cukinia w cieście to świetna przekąska np. gdy oglądamy telewizję. Nie wchłaniają dużo tłuszczu. Taką cukinię można jeść jako dodatek do kanapki. Kto uwielbia cukinię polubi również ją w takiej wersji
Komentarze
Prześlij komentarz