Ryżowa z ziemniakami
Podam wam dziś przepis na zupkę ryżową z ziemniakami tak jak gotuje moja mama, zrobiłam ją na kurzych łapkach, wiem są ludzie którzy zaraz mnie zmieszają z błotem że łapki to syf lub inne komentarze. Ja się tym nie przejmuje ponieważ my bardzo uwielbiamy łapki, robiłam już nawet galaretę z łapek jest przepyszna ale ten co nie spróbuje nie będzie wiedział czy dobre
składniki:
600 g kurzych łapek,2 marchewki około 200 g,
1 liść pora,
1 pęczek natki pietruszki 25 g,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
5 - 6 ziemniaków ( w zależności od wielkości ziemniaków ),
4 łyżki ryżu,
1 mały ząbek czosnku,
1 - 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć oczyszczone z paznokci łapki ( ja miałam wcześniej przygotowane i zamrożone ), jeśli ktoś nie trawi łapek może dać np. porcje rosołowe, dodać również marchew pokrojoną dowolnie gotować na średnim ogniu do miękkości łapek, w między czasie do gotujących się łapek dodać ziela angielskie, liść laurowy oraz suszoną włoszczyznę i pogotować jeszcze chwilę do pokazującego się na wywarze tak zwanego kleiku
Gdy jest już widoczny kleik na wywarze z łapek dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu wsypać ryż dodać również pokrojony liść pora, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i ryżu, w międzyczasie doprawiając zupę przyprawą swoją ulubioną z solą. Jak już ziemniaki z ryżem są miękkie dodać drobno pokrojony czosnek a na sam koniec wkroić natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia
Zupkę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem. Tak ugotowana zupka od razu przypomina mi moje dzieciństwo. Zawsze mama kombinowała abyśmy tylko się najedli i nie chodzili głodni
Komentarze
Prześlij komentarz