Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorkiem
Dziś na szybko placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Brak dosłownie czasu, z powody załatwiania spraw z nowym mieszkaniem, ale w końcu jestem mega szczęśliwa. Mam to o czym całe życie marzyłam. Jak już ogarnę wszystkie sprawy związane z mieszkaniem będzie więcej czasu i luzów
składniki:
1,400 kg ziemniaków młodych,1 średniej wielkości cebula,
8 sztuk grubego szczypioru,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia
wykonanie :
Ziemniaki obrać, umyć i po przekrajać na dowolną wielkość osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone ziemniaki zetrzeć na ręcznej lub mechanicznej tarce do ziemniaków ( ja osobiście wolę na ręcznej ponieważ bardziej mi smakują placki )
Jak już mamy starte ziemniaki odlać z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, pokroić drobno szczypior, posolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać mąkę aby lepiej się związało ciasto i także wymieszać
Gdy mamy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu
Usmażone placki podałam z kwaśną śmietaną i cukrem ponieważ takie lubimy najbardziej. Można również podać z gulaszem lub kto jak lubi
Komentarze
Prześlij komentarz