Reklama

Wyszukaj przepis

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z cebulką i szczypiorkiem

Dziś na szybko placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Brak dosłownie czasu, z powody załatwiania spraw z nowym mieszkaniem, ale w końcu jestem mega szczęśliwa. Mam to o czym całe życie marzyłam. Jak już ogarnę wszystkie sprawy związane z mieszkaniem będzie więcej czasu i luzów

składniki:

1,400 kg ziemniaków młodych,
1 średniej wielkości cebula,
8 sztuk grubego szczypioru,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki pieprzu,
2 kopiaste łyżki mąki pszennej,
olej do smażenia

wykonanie :

Ziemniaki obrać, umyć i po przekrajać na dowolną wielkość osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Osuszone ziemniaki zetrzeć na ręcznej lub mechanicznej tarce do ziemniaków ( ja osobiście wolę na ręcznej ponieważ bardziej mi smakują placki )

Jak już mamy starte ziemniaki odlać z nich nadmiar wody, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, wbić jajka, pokroić drobno szczypior, posolić i wsypać pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Następnie dodać mąkę aby lepiej się związało ciasto i także wymieszać


Gdy mamy już mamy przygotowane ciasto ziemniaczane na patelnię wlać olej rozgrzać go i nakładać po około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu



Usmażone placki podałam z kwaśną śmietaną i cukrem ponieważ takie lubimy najbardziej. Można również podać z gulaszem lub kto jak lubi


Komentarze

Popularne posty