Naleśniki idealne
Dziś postanowiliśmy że upiekę naleśników, wyszły mi idealne nie łamały się i nie były gumowate. Bardzo chętnie podam wam przepis może zechcecie skorzystać, takie naleśniki nadają się na słodko jak również do krokietów. Są prze ze mnie przetestowane i wykonane
składniki na ciasto naleśnikowe:
2 jajka,3 szklanki mąki ( szklanka pojemność 210 ml. ),
szczypta soli,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody gazowanej,
olej do smażenia.
wykonanie:
Do miski wbić jajka dodać resztę składników bez oleju i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę
Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oleju rozgrzać go. Chochlą nalewać ciasto, rozprowadzić je po całej patelni i smażyć naleśnik na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor
Usmażone naleśniki ułożyć na talerzu, gdy już mamy wszystkie usmażone nakładać dowolny farsz ( u mnie akurat twaróg z cukrem i śmietaną )
Gotowe naleśniki zawijać z dowolnym farszem kto jak lubi ( u mnie w formie krokietów ). Naleśniki dobrze się zwijają, nie rozwalają się i nie pękają
Moje naleśniki tak jak już pisałam podałam z twarogiem oraz truskawkami rozgniecionymi widelcem z cukrem. Było pysznie z tego przepisu wyszło mi 12 sztuk jeśli ktoś ma większą rodzinę wystarczy zwiększyć składniki
Komentarze
Prześlij komentarz