Mięso z chrząstką w formie kotleta
Witajcie nie macie pomysłu na mięso z chrząstką a znudziło wam się je robić tylko w sosie ? Podam wam dziś przepis na wykorzystanie tego właśnie mięsa. Dziś jest niedziela u każdego za pewne jest rosół ja jak zwykle odmieniec ale u nas na trzy osoby dwa dania się nie opłaca bo i tak by nie zjedli a wyrzucać jedzenia szkoda
składniki:
600 g mięsa z chrząstką,3 jajka,
bułka tarta,
sól,
olej lub smalec do smażenia
wykonanie:
Przygotować mięso z chrząstką, oczyścić z chrząstki i ścięgien, umyć osuszyć na durszlaku. Osuszone mięso z nadmiaru wody ubić jak kotlety tłuczkiem do kotletów ( ja robię to przez woreczek wtedy mięso nie rozpryskuje się )
Gdy mamy już zbite mięso tłuczkiem do kotletów każdy kawałek mięsa posolić i ułożyć na talerzu. Przygotować jajka roztrzepać je widelcem dodając szczyptę przyprawy z solą np. Vegeta, oraz przygotować bułkę tartą
Gotowe kawałki mięsa maczać z obu stron w roztrzepanym jajku następnie w tartej bułce
Na patelnię wlać olej lub roztopić smalec, układać przygotowane w jajku i bułce plastry mięsa i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na talerzu
Takie kotlety z mięsa z chrząstką podała z młodymi ziemniakami i koperkiem okraszone tłuszczem z kotletów oraz surówka z kiszonej kapusty a do popicia zimna maślanka prosto z lodówki
Co Pani nazywa mięsem z chrząstką? Czy w tym daniu użyła Pani wieprzowiny czy czegoś z drobiu? karkówki czy udźca? Proszę raczej tak określać, będzie nam nie tylko smacznie, ale i łatwiej :), bo proponuje Pani smakowite, domowe jedzonko!
OdpowiedzUsuńOczywiście wieprzowe
OdpowiedzUsuńno tak, wieprzowe, ale co dokładnie z tej wieprzowiny? łopatka, karczek? o takie szczegóły proszę :)
OdpowiedzUsuńNa opakowaniu które kupuję nie jest wyszczególnione pokazane tylko że z różnych części, znając się trochę na świnkach to na mostku i żebrach jest ich najwięcej.
Usuń