Ciasteczka z jabłkiem i galaretką pieczone
Tak przy niedzieli upiekłam sobie przepyszne ciasteczka. Miałam jedno wielkie jabłko więc sobie pomyślałam co tu by z niego można był wykombinować, i padło na ciasteczka bo akurat miałam w domu również ciasto francuskie a to najszybszy sposób na szybką słodką przekąskę dla domowników jak również dla niespodziewanych gości. A i dzieci mogą pomóc będą miały frajdę pomagając mamie
składniki:
1 duże jabłko około 200 g,3 czubate łyżeczki galaretki ( u mnie malinowa ),
2 łyżeczki cukru ( do jabłka ),
1 jajko,
1 ciasto francuskie 300 g,
2,5 łyżki cukru kryształ ( do posypania ciastek ).
wykonanie:
Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej wsypać galaretkę oraz cukier i wymieszać dokładnie do połączenia się składników
Jak już jabłko mamy przygotowane ciasto gotowe pokroić wzdłuż na trzy paski i w poprzek na siedem części aby wyszło 21 prostokącików
Na każdy osobno prostokącik nakładać po pół łyżeczki przygotowanych jabłek, górną częścią prostokącika zwinąć ku dołowi i za pomocą widelca zakleić wszystkie boki
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dość obficie roztrzepanym jajkiem i dość grubo obsypać cukrem kryształ
Jak już ciastka są przygotowane rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni, wstawić ciastka i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i razem z papierem studzić na kratce
Ciastka idealnie nadają się do kawy, smak jabłka z galaretką mnie zaskoczył są mega przepyszne, dzieci takimi domowymi ciastkami będą zachwycone. Serdecznie polecam. Jeśli ktoś potrzebuje większej ilości wystarczy zwiększyć produkty, mi wyszło 21 sztuk ciasteczek. To są moje stare przepisy lecz mimo to postanowiłam je poprawić dla was
Komentarze
Prześlij komentarz