Zacierkowa ze śmietaną
Co powiecie na zupkę zacierkową w innym wydaniu, czyli ze śmietaną ? Zawsze gotowałam na wywarze rosołowym dziś pomyślałam że zrobię ze śmietaną i zobaczę jak to wyjdzie smakowo, i powiem że nie żałuję smak bardzo dobry a i zupa ładnie wygląda. Zacierki robię tylko z jajka i mąki, jajka oczywiście od moich kurek które biegają po całym podwórku
składniki:
1 duży kuper ( mam od kury brojler ) lub inny kawałek mięsa,2 średnie marchewki,
1 liść pora,
1 mały pęczek natki pietruszki,
1 mały pęczek kopru,
1 mała śmietana,
0,5 łyżeczki cukru,
ulubiona przyprawa z dodatkiem soli,
6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy
zacierki:
2 jajka,5 sporych łyżek mąki
wykonanie:
Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolny kawałek mięsa ( ja dałam kuper od swojej kury brojler ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Całość gotować do miękkości mięsa. Jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz wkroić liść pora i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie przygotować zacierki, wbić jajka dodać mąkę i za pomocą widelca połączyć w jedną masę
Gdy ziemniaki w wywarze są już miękkie na czubek widelca nabierać mały kawałek ciasta i wkładać do wywaru utworzą się ładne zacierki. Zupę doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli. gotując na wolnym ogniu dodać natkę pietruszki pokrojoną drobno i gotować do miękkości zacierek
W czasie gdy zupa z zacierkami gotuje się na wolnym ogniu, śmietanę rozrobić z wywarem od zupy oraz cukrem. Jak już zacierki są mięciutkie zalać zupę, zamieszać i wkroić koper. Zupę zagotować i już jest gotowa do spożycia
Zupę polecam z czystym sumieniem, ugotowanie tej właśnie zupy ze śmietaną to był strzał w dziesiątkę. Smak bardzo delikatny, zapach kopru w całym domu od razu zachciało się słonecznego lata. Rodzinka oraz koleżanka córki bardzo chwaliła zupę a ja urosłam o centymetr 😂
Komentarze
Prześlij komentarz