Sztuka mięsa z łopatki w sosie
Dziś przygotowałam obiad z mięsa łopatkowego, będąc w sklepie poprosiłam o jak najchudszą łopatkę. A w domu wymyśliłam co z niego zrobię, i za dużo wymagający obiad nie był bo praktycznie z dwóch składników do tego warzywa suszone i woda. Teraz podam wam z miłą chęcią przepis może się skusicie na taki obiadek
składniki:
900 g mięsa z łopatki,1,5 łyżki przyprawy do mięsa,
3 łyżki oleju,
2 łyżki suszonych warzyw,
4 szklanki wody ( szklanka pojemność 210 ml ),
1 łyżeczka płaska przyprawy z solą
wykonanie:
Przygotować mięso z łopatki, pokroić je na części u( u mnie dla 5 osób ). Gotowe kawałki łopatki obsypać przyprawą i wlać olej, całość wymieszać do połączenia się przyprawy i oleju z mięsem odstawić na 10 minut
Gdy kawałki mięsa z przyprawą odstały swój czas, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć z obu stron na rumiany kolor
Jak już mięso z obu stron jest ładnie usmażone, wlać do niego 3 szklanki gotowanej wody, po chwili dodać suszone warzywa i dusić tak długo pod przykryciem na średnim ogniu aż powstanie gęsty sos a mięso będzie prawie miękkie
Gdy mamy już gęsty sos a mięso jest prawie miękkie wlać czwartą szklankę gotowanej wody, doprawić do smaku przyprawą z solą i nadal dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do całkowitej miękkości mięsa i powstania gęstego sosu
Tak przygotowane mięsko podałam z ziemniakami oraz sosem z mięsa, a do obiadku zrobiłam surówkę z marchewki surowej ze śmietaną. Obiad wyszedł bardzo smaczny rodzinka zadowolona
Komentarze
Prześlij komentarz