Super zwykłe ciasto z rabarbarem
Mamy teraz sezon na rabarbar dlatego postanowiłam upiec ciasto z rabarbarem, mam swój w ogrodzie więc można wymyślać. Oprócz ciasta uwielbiam również kompot z rabarbaru. Jeśli zechcecie skorzystać z przepisu będę bardzo zadowolona. Ciasto to wychodzi z każdym owocem, już testowałam nawet ze śliwkami. Także serdecznie polecam
składniki na ciasto:
6 jajek,3 szklanki mąki pszennej ( szklanka pojemność 210 ml ),
2 szklanki cukru,
1,5 szklanki oleju,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
szczypta soli
dodatkowo:
800 g rabarbaru ( już obranego ),5 łyżek cukru,
1 łyżka cukier puder
wykonanie:
Przygotować rabarbar, obrać go i pokroić w mniejsze kawałki, obsypać cukrem kryształ, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier oraz szczyptę soli i całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na pulchną masę tak zwany KOGEL-MOGEL
Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wlać olej i proszek do pieczenia. I również całość zmiksować do połączenia się masy jajecznej z dodanymi składnikami
Jak już cała masa jest zmiksowana dodać do całości rabarbar odsączony z soku który powstał w czasie posłodzenia go. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się ciasta z rabarbarem
Tak przygotowane ciasto przełożyć do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia ( ja papier ucięty potrzebny kawałek namaczam w wodzie następnie wyciskam wodę i szybkim ruchem rąk go prostuję, wtedy lepiej układa się w blaszce ). ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 STOPNI i piec 1 godzinę i pięć minut do tak zwanego suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia się ciasta przykryć je folią aluminiową
Upieczone ciasto pozostawić wyjęte z piekarnika do całkowitego ostygnięcia. Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem. Następnie wyjąć z blaszki zdjąć boki od papieru i kroić na dowolne kawałki. Ciasto wychodzi za każdym razem można je zrobić nawet bez owoców wtedy czas pieczenia będzie krótszy
Ciasto jest bardzo smaczne ilość cukru podana w przepisie wcale nie jest za słodka ponieważ kwaśny rabarbar zabija słodkość. Idealnie nadaje się do kawy jak również dla spodziewanych gości wystarczy je upiec dzień przed wizytą gości
Komentarze
Prześlij komentarz