Pierś z kurczaka z musztardą w panierce
Podam wam dziś przepis na pyszny kotlet z piersi kurczaka z musztardą. Pewnie zaraz będą komentować " Kobieto nie ośmieszaj się kotlety to każdy głupi potrafi usmażyć ". Ja to wiem że każdy umie lecz ja wymyśliłam z musztardą i powiem wam że pomysł powalił na kolana moją rodzinę stwierdzili że jeszcze tak pysznego kotleta nie jedli
składniki:
1 kg piersi z kurczaka ( mam swojskie z kury brojler ),3 jajka gęsie lub 5 - 6 kurzych,
15 łyżek bułki tartej,
sól,
1,5 kostki smalcu,
musztarda sarepska
wykonanie:
Przygotować pierś z kurczaka, ( ja miałam zamrożoną więc na noc ją wyjęłam z zamrażarki ), rano umyć i obsuszyć na durszlaku. Następnie pierś podzielić na kotlety, kroić dowolną grubość wzdłuż piersi. Gotowe kawałki na kotlety ubić tłuczkiem do kotletów i każdy osobno posolić
Na patelni rozpuścić smalec, jak już się rozpuści wtedy każdy osobno kotlet przed samym smażeniem posmarować lekko musztardą sarepską. Posmarowany kotlet zamoczyć w roztrzepanym jajku z przyprawą z solą około 0,5 łyżeczki przyprawy, następnie w bułce
Jak już smalec cały się roztopił, ułożyć przygotowane kotlety ( każdy przygotowywać tuż przed smażeniem ). Ułożone kotlety smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor, gotowe wyłożyć na talerz i smażyć kolejne
Kotlety z piersi kurczaka smażone z musztardą są o wiele bardziej kruche niż tradycyjnie usmażony kotlet. Kotlety nie nasiąkają tłuszczem. Zdecydowanie nadają się również dla dzieci, musztarda nie jest wyczuwalna
Usmażone kotlety podałam z ziemniakami całymi oraz tłuszczem z kotletów do tego sałata masłowa ze śmietaną na słodko - kwaśno. Do popicia można podać zimne mleko lub maślankę
Komentarze
Prześlij komentarz