Pasta z makreli ze świeżym szczypiorkiem
Witajcie serdecznie dziś podam wam szybką w przygotowaniu pastę z makreli z puszek w oleju. Moje dzieciaki uwielbiają bardziej te pasty które robię niż samą rybę z oleju i tylko pytają : " Mamo kiedy znowu zrobisz pastę z makreli " ? a mama jak ma możliwość i zapas makreli w oleju od razu robię im ten przysmak w różnym wydaniu
składniki:
1 spora garść drobnego szczypioru,8 puszek makreli w oleju każda puszka 170 g,
0,5 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu czarnego,
3 czubate łyżki majonezu
wykonanie:
Szczypior pokroić drobno dodać go do miski, posolić i ugnieść za pomocą ręki aby zmiękł. Następnie dodać makrelę z puszki, wcześniej odlewając z niej olej, całość zgnieść za pomocą widelca aby rybę rozdrobnić
Jak już mamy rozgniecioną rybę dodać szczyptę pieprzu czarnego (szczypta u mnie to tak spora ilość wzięta w palce) oraz majonez i wszystko dokładnie za pomocą widelca wymieszać ugniatając na jednolitą masę do połączenia się wszystkiego w jedną całość
Taka pasta idealnie nadaje się na kanapki do śniadania lub kolacji, pastę taką uwielbiają dzieci i dorośli, świetne rozwiązanie jeśli ktoś nie lubi ryb w oleju a nawet jeśli lubicie to szybki pomysł na przepyszną pastę z dodatkiem ryb i świeżego szczypiorku. Gdy już pastę mamy na kanapce jako dodatek można na nią położyć paprykę, pomidor czy choćby ogórek kto co woli równie dobrze jest położyć plaster cebuli
Komentarze
Prześlij komentarz