Pasta z makreli z puszki z dodatkiem ogórka kiszonego
Macie nadmiar makreli w oleju i nie wiecie co z niej zrobić ? Chętnie podam wam świetny pomysł na pastę do kanapek, taka pasta nigdy się nie przeje. Ja wymyślam co raz to inną i dzieciaki są bardzo zadowolone uwielbiają te pasty które zrobię a rybę samą z oleju nie bardzo chcą jeść
składniki:
1 cebula około 250 g,1 gęsie jajko lub 2 - 3 kurze ( ugotowane na twardo ),
4 średniej wielkości ogórki kiszone,
6 puszek makreli w oleju po 170 g każda,
5 - 6 łyżek majonezu,
0,5 łyżki soli,
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
wykonanie:
Do większej salaterki wkroić cebulę w drobną kostkę posolić ją i za pomocą ręki uciskając do puszczenia soków i zmiękczenia cebuli. Następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ogórki kiszone oraz jajko ugotowane na twardo gęsie jak w moim przypadku lub kurze kto jakie woli
Jak już wyżej wymienione składniki są dodane do salaterki, dodać makrelę z puszki odlewając olej ( nie dodawać z olejem ). Wsypać pieprz czarny i całość rozgnieść widelcem łącząc ze sobą produkty w salaterce
Do wymieszanej pasty z resztą składników dodać majonez i nadal mieszając całość widelcem połączyć na jedną masę tak aby powstała pasta
Taka pasta to świetne rozwiązanie dla ryb w oleju które nie każdy lubi a z pasty domownicy będą zachwyceni. Kanapkę z taką pastą można podać z pomidorem, ogórkiem kiszonym czy z czym kto sobie życzy, taka pasta nie może stać za długo ale jeśli zrobi się jej więcej to na spokojnie może stać do trzech dni
Komentarze
Prześlij komentarz